Bu yıl “Kurgudan Gerçeğe Şiir” temasıyla, Türk Dünyası için önem arz eden Ziya Gökalp, Ganire Paşayeva ve Prof. Dr. Nuri Pakdil’in anıldığı etkinliğe, Türkiye’nin yanı sıra; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Özbekistan, Tataristan, İran, Kerkük, Kosova ve KKTC’den şairler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Ahmet Buran yaptı. Hazar Şiir Akşamlarının tarihçesinden bahseden Buran: “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Elazığ’a şiirin başkenti sıfatını kazandıran büyük bir organizasyondur. Bugüne kadar Hazar Şiir Akşamları etkinliğimize çeşitli ülkelerden 680’in üzerinde şair, 240’ın üzerinde konuşmacı katıldı. Bu program sadece şairlerin buraya gelerek şiir okumasından ibaret değildir. Bir tanışma, görüşme, birleşme, birbirimizi anlama ve Türk Dünyası’nın bugünden yarına aslında bir Kızıl Elma olarak önümüzde duran Türk Dünyası’nın birliği meselesine zemin oluşturan, alt yapı oluşturan çok önemli bir programdır” dedi.
ŞERİFOĞULLARI: “HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI SADECE BİR EDEBİ BULUŞMA DEĞİLDİR”
Daha sonra söz alan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ise, Hazar Şiir Akşamları sadece bir edebi buluşma olmadığından bahsederek: “Bir şehri tanımanın en güzel yollarından biri de o şehri Edebiyatı aracılığıyla anlamaktır. Türk dünyasını ortak kültür ve değerler etrafında buluşturmak, ortak tarih, kültür ve birlik şuurunu güçlendirmek hedefiyle 1992 yılında şehrimizde hayata geçen Hazar Şiir Akşamlarının 27'ncisini hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Hazar Şiir Akşamları sadece bir edebi buluşma değildir. Bir kültür ve medeniyet buluşmasıdır. Türk Dünyası’nın dört bir yanında aynı dili konuşan, aynı geçmişi yaşayan insanların bir araya geldiği nadir organizasyonlardan biridir” şeklinde konuştu.
YORULMAZ: “YAPTIKLARIMIZ DÜNYA ÜZERİNDE YAZILMIŞ BİR ŞİİRİN MISRALARIDIR”
Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının paydaşlarından olan Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı adına bir konuşma yapan (TİKA) Başkan Yardımcısı Ümit Naci Yorulmaz’da ajansın faaliyetlerinden bahsetti.
TİKA olarak ortaya koydukları faaliyetleri bir şiirin mısrasına benzeten Yorulmaz şunları söyledi: “TİKA’nın uluslararası çalışmalarını düşündüğümüzde aslında karşımıza devasa bir şiir coğrafyası çıkıyor. Kurulduğu 1992 yılından bu yana dünyada 60 ülkede 63 ofisimizle, 170’ten fazla ülkede gerçekleştirdiğimiz 30 binden fazla faaliyet ve proje ile dünya üzerinde yazılmış bir şiirin mısralarıdır yaptıklarımız. Her bir faaliyetimiz insanlığın ortak değerlerini ve gönül köprülerini yazmaya çalışan bir çabadır. Bugün burada hem ülkemizden hem de gönül coğrafyamızdan gelen şairlerle, gönül insanlarıyla bir araya gelerek şiirin o evrensel gücünü paylaşıyor olmamız işte bu ahengin bir devamıdır.”
Yorulmaz’ın konuşmasının ardından söz alan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus ise: “Kalemi, kelamı, gazeli, şiiri en az ekmek kadar, su kadar kadim gören bir şehirdir Elazığ. Ve şunu net olarak söylemem gerekiyor, tam da haznesinden çıkmıştır Hazar Şiir Akşamları. Bizim için şu önemli biz kendi kültürümüzü, medeniyetimizi, hoşgörümüzü ve Elazığ’ın hoşgörülü ev sahipliğini anlatabilmeyi bu tür büyük organizasyonlarda yapabiliyoruz” dedi.
TURUS: “ZİYA GÖKALP İŞTE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN BABASI”
Ziya Gökalp’in Türk Milliyetçiliğinin babası olduğunu kaydeden Turus sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün dünyada ırkçılığın çok yükseldiği bir dönemde aslında Milliyetçiliğini ne olduğunu, Milliyetçiliğin ırkçılığın çok farklı boyutunda bütün dünyayı kapsadığını, Türk Milliyetçiliğinin dünyadaki mazlumların yanında duran bir kapsam unsuru olduğunu anlatması dolayısıyla bugün burada anlatmak, son günlerde o vahşet ırkçılığını gördüğümüz zaman Türk Milliyetçiliğinin aslında neleri kapsadığının farkına varıyoruz Ziya Gökalp ile.”
VALİ HATİPOĞLU: “ELAZIĞ KADAR KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMAYI HAK EDEN ÇOK AZ İL VARDIR”
Elazığ kadar Kültür Başkenti olmayı hak eden çok az il olduğunu kaydeden Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu ise: “Tabi hep ekranlarda görüyorduk Hazar Şiir Akşamları itibariyle açılışında, organizasyonunda, emeğinde yer almak apayrı bir duygu. Burada olduğum ve hizmet ettiğim sürece Hazar Şiir Akşamları gönülden desteklediğim kültür projelerinin başında yer alacak. Çünkü Elazığ kadar kültür başkenti olmayı hak eden çok az il vardır. Bugün biz Ermeni Soykırımı denen bir saçmalıkla sürekli suçlanan bir milletiz. Şu anda, günümüzde gözümüzün önünde Gazze’de insanlık katlediliyor. Her türlü kendi tabirle ortaya koydukları tüm değerler ayaklar altına alınıyor yine kendi yeşerttikleri bir uydu devlet tarafından” dedi.
3 gün süren şiir akşamlarında paneller ve çeşitli etkinlikler yer aldı.