AKİB’in ilk çeyrek ihracatında en fazla ihracat yaptığı ülkeler Irak, Mısır, Hollanda, İtalya ve Rusya olurken, ihracat hacminde en güçlü artışlara ulaşılan pazarlar listesinde Slovenya, Mısır, Belçika, Cezayir ve Malta öne çıktı.
UZUN VADELİ VE DÜŞÜK FAİZLİ FİNANSMAN İHTİYACI VE FİYAT İSTİKRARI VURGUSU
AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, mart ayında 22,6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin yılın ilk çeyreğini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artıda kapattığını, AKİB’in ülke ihracatına desteğinin yüzde 7,9 düzeyinde gerçekleştiğini belirtti. Rakamlara göre ihracatta pozitif tablo ortaya çıktığını ancak birçok ihracatçı firmanın girdileri ciddi oranlarda arttığı için cirolardaki yükselişin karlılığa yansımadığını kaydeden Başkan Kılıçer, enflasyonist ortamda ihracatçıların oyundan düşmemesi için uzun vadeli ve düşük faizli finansman ihtiyacının karşılanması ve fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Türk ihracatçıların fiyat odaklı rekabette Asya ülkelerine karşı zorlandığını, üstünlük sağlamanın tek yolunun kaliteli ve sürdürülebilir üretimden geçtiğini belirten Başkan Kılıçer, “Rekabet üstünlüğünü kaliteli ve sürdürülebilir üretimimizi güçlendirecek yeni yatırımlarla sağlayabiliriz. Mevcut ortamda ihracatçı firmaların en büyük beklentisi döviz kurunun yükselmesi değil, düşük kur politikasının çarpan etkisinden kurtulmaktır. Çünkü işçilik başta olmak üzere girdi maliyetleri firmaların cirolarına yaklaşmıştır. Mavi ve beyaz yakalı çalışanların toplam işçilik ücreti ortalamasının 1.200 doları bulduğu bir süreçte üretim maliyetlerimiz uluslararası arenada bizi dezavantajlı konuma sürüklemiştir. İhracat ana pazarımız olan Avrupa Birliği’nde elde ettiğimiz kazanımları korumamız için yeşil dönüşüm yatırımlarını gerçekleştirmemiz de büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı önümüzde seçimsiz geçireceğimiz 4 yıllık dönemde katma değerli ihracatı önceleyen, rekabetçiliğimizi güçlendirecek teşvik ve destek mekanizmalarının hayata geçirilmesini ivedilikle bekliyoruz. Tüm bunların sağlanması halinde ihracat performansımızı çok daha yukarılara çıkaracağımıza ve ülkemizin 2028 yılı hedefi olan 375 milyar dolar ihracatı yakalayacağımıza hatta geçeceğimize inanıyorum.” dedi.
“YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 8 BİRLİĞİMİZ DE İHRACAT ARTIŞLARI YAKALADI”
AKİB’in 2024 yılı Ocak-Mart dönemindeki ihracat performansında 8 Birliğin tamamında ihracat artışları yakaladıklarını dile getiren Başkan Kılıçer, dış satımda en güçlü performansı kimya, demir-çelik, hububat-bakliyat sektörlerinde elde ettiklerini kaydetti. İhracat hacminde en güçlü artışları kimya, hazır giyim ve konfeksiyon ile demir-çelik sektörlerinde yakaladıklarını belirten Başkan Kılıçer, şunları söyledi: “Yılın ilk çeyreğinde yüzde 59 artış ve 1 milyar 483 milyon dolar değere ulaşan Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ilk sırada yer aldı. Bu Birliğimizi, yüzde 20 artış ve 911 milyon dolar değer ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci sırada, yüzde 6 artış ve 551 milyon dolar değer ile Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada takip etti. Yine yılın ilk çeyreğinde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz yüzde 10 artışla 547 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 7 artışla 284 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 3 artışla 283 milyon 432 bin dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 21 artışla 92 milyon 87 bin dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 9 artışla 89 milyon 16 bin dolar ihracata imza attılar.”
“2024 yılı Ocak-Mart döneminde en fazla ihracatı Irak, Mısır ve Hollanda’ya gerçekleştirdik”
AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, yılın ilk çeyreğinde AKİB’in ana ihracat pazarlarını Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile ABD’nin oluşturduğunu söyledi. AKİB’in 2024 yılı Ocak-Mart dönemindeki ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, şöyle konuştu: “Söz konusu dönemde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde yüzde 6 artış ve 348 milyon dolar değer ile Irak birinci, yüzde 195 artış ve 263 milyon 716 bin dolar değer ile Mısır ikinci, yüzde 38 artış ve 238 milyon 868 bin dolar değer ile Hollanda üçüncü sırada yer aldı. Yılın ilk çeyreğinde ihracat hacminde en yüksek artışları Slovenya, Mısır, Belçika, Cezayir ve Malta pazarlarında yakaladık. Slovenya’ya yüzde 1.137 artışla 87 milyon 310 bin dolar, Mısır’a yüzde 195 artışla 263 milyon 716 bin dolar, Belçika’ya yüzde 138 artışla 96 milyon 646 bin dolar, Cezayir’e yüzde 130 artışla 97 milyon 378 bin dolar ve Malta’ya yüzde 99 artışla 80 milyon 778 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Aynı dönemde ihracat hacminde anlamlı artışla elde ettiğimiz diğer ülkeler ABD, İtalya, Romanya, Hollanda ve Fransa oldu.”
AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, son 12 aylık dönemde bölge ihracatının 16 milyar 941 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.