Küresel talepteki zayıflama ve maliyetler ile kur arasındaki makasın açılmasının ekim ayı ihracat performansına da negatif yansıdığını kaydeden AKMİB Başkanı Sadettin Çağan, kısa vadede çözüm bekledikleri sorunların başında kurdan kaynaklı rekabetçiliğin zayıflaması ve yüksek finansman maliyetlerinin geldiğini söyledi.

Kimyevi maddedeler ve mamulleri sektörünün pek çok sektöre ara mal ve ham madde temin eden en önemli sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, “Döviz kurundaki artışların enflasyon artışının altında kalması, işçilik ve diğer giderler ile maliyetlerde baskı oluşturuyor. Bu da ihracatımızı önümüzdeki süreçte daha çok sekteye uğratacak. Dolayısıyla kimya sektörünün küresel pazarda rekabetçi kalabilmesi için döviz kuru ve faiz politikalarına yönelik ihracatçıları destekleyecek daha fazla adımların atılmasını bekliyoruz.” dedi.

“EKİM AYI İHRACATIMIZDA 62,6 PAY İLE MİNERAL YAKITLAR VE MİNERAL YAĞLAR BİRİNCİ SIRADA”
Ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik elyaf, soda gibi çeşitli kimyasal hammadde ve tüketim ürünlerinin üretimini gerçekleştiren Türk kimya endüstrisinin 2,45 milyar dolar düzeyindeki ekim ayı ihracatında plastik ve mamulleri, mineral yakıtlar ve yağlar ile anorganik kimyasalların öne çıktığını ifade eden Başkan Çağan, Doğu Akdeniz’in ihracatında ise lokomotif ürün grubunun mineral yakıtlar ve mineral yağlar olduğunu söyledi. Başkan Saadettin Çağan, “Ekim ayı bölge ihracatımızı ürün gruplarına göre değerlendirdiğimizde, 231,7 milyon dolar değer ve yüzde 62,6 pay ile mineral yakıtlar ve mineral yağlar birinci sırada yer aldı. Plastikler ve mamulleri 65,6 milyon dolar değer ve yüzde 17,7 pay ile ikinci, anorganik kimyasallar 22,4 milyon dolar değer ve yüzde 6,1 pay ile üçüncü oldu. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları gübreler, eczacılık ürünleri ile boya-vernik-mürekkep ürün gruplarında sağladık.” diye konuştu.

“Vatandaş zor durumda kalmamalı, işverenin yükü de azaltılmalıdır” “Vatandaş zor durumda kalmamalı, işverenin yükü de azaltılmalıdır”

“EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER HOLLANDA, SUUDİ ARABİSTAN VE MISIR”
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 Birlik arasında ihracat lideri konumda olan AKMİB’in ekim ayı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Çağan, şunları söyledi: “Yılın 10’uncu ayında AKMİB olarak en yüksek değerlere ulaştığımız pazarlar Hollanda, Suudi Arabistan ve Mısır oldu. Hollanda’ya 89,1 milyon dolar, Suudi Arabistan’a 30,8 milyon dolar, Mısır’a 22,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Ekim ayında ihracat hacminde en yüksek performansı gösterdiğimiz ülkeleri incelediğimizde Togo, Suudi Arabistan ve Mısır ve Birleşik Krallık dikkat çekti. Togo pazarında ihracatımızı 1.816 kat artırarak 13,4 milyon dolar döviz geliri sağladık. Birleşik Krallık pazarında ise ihracatımız yüzde 146 artışla 12,1 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.”

Başkan Çağan, uluslararası pazarlarda uzun uğraşlarla kazandıkları pazarları kaybetmemek için kardan vazgeçtiklerini ancak bunun sürdürülebilir olmadığına dikkat çekerek 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde AKMİB’in ihracat performansının 4,6 milyar düzeyinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.