Genellikle çocukluk çağında sık görülse de her yaş grubunda karşımıza çıkabilir. Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yalçın Tekinalp, bademcik iltihabı hakkında detaylı bilgiler vererek tedavi yöntemlerine dair önemli açıklamalarda bulunuyor.

BADEMCİK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Tekinalp, bademcik iltihabının sıklıkla şiddetli boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, yüksek ateş ve bademciklerde kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade ediyor. "Hastalığın ilerleyen aşamalarında baş ağrısı, halsizlik ve boyundaki lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlar da eşlik edebilir. Kronikleşen durumlarda ağız kokusu ve burun tıkanıklığı gibi şikayetler yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir." diyor.

Uyku apnesi nedir? uykuda solunum sorunlarına karşı çözümler Uyku apnesi nedir? uykuda solunum sorunlarına karşı çözümler

TONSİLLİT NEDEN OLUR?

Tonsillitin en yaygın nedeninin viral enfeksiyonlar olduğunu belirten Dr. Tekinalp, "Bakteriyel enfeksiyonlar ve bazı durumlarda bağışıklık sistemi sorunları da bademcik iltihabına yol açabilir. Özellikle sigara kullanımı, alerjiler ve kronik sinüzit gibi faktörler hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar." diye ekliyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tedavi planının, hastalığın nedeni ve şiddetine göre değişiklik gösterdiğini vurgulayan Dr. Tekinalp, "Virüs kaynaklı tonsillit genellikle semptomatik tedaviyle kontrol altına alınırken, bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi tercih edilir. Kronik hale gelen ya da komplikasyonlara neden olan durumlarda cerrahi müdahale gündeme gelebilir." diyor. Özellikle bademciklerin sürekli iltihaplanarak yaşam kalitesini düşürdüğü durumlarda bademcik ameliyatının bir çözüm olabileceğini belirtiyor.

BADEMCİK AMELİYATI NE ZAMAN GEREKİR?

"Bademcikler bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasıdır ve bu nedenle ameliyat genellikle son çare olarak düşünülür." diyen Dr. Tekinalp, bademciklerin sürekli şişmesi veya enfekte olması durumunda cerrahi müdahalenin gündeme gelebileceğini ifade ediyor. "Özellikle peritonsiller apse gibi hava yolunu tıkayan komplikasyonlarda ameliyat, hayat kurtarıcı bir çözüm olabilir." diye ekliyor.

DR. TEKİNALP’TEN SAĞLIK ÖNERİLERİ

Dr. Tekinalp, tonsillitten korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

·       Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.

·       Kişisel hijyen kurallarına dikkat edin, özellikle ellerinizi sık sık yıkayın.

·       Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için dengeli beslenmeye ve düzenli uykuya önem verin.