Mezitli Belediyesi ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi işbirliğinde düzenlenen 21 Haziran Dünya Güneş Günü etkinliklerine katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer geçmiş dönem yönetimlerini eleştirdi.
Başkan Seçer, güneş enerjisinin önemine vurgu yaparak, yakın zamanda MESKİ bünyesinde faaliyete girecek olan Enerji İzleme SCADA’sı hakkında bilgiler verdi.
MESKİ’nin yıllık ödediği elektrik faturası tutarının 129 milyon TL olduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, atılan adımlarla faturalarda yüzde 30 oranında kar sağladıklarını kaydetti. Başkan Seçer: “MESKİ’nin bütçesi 1 milyar lira. Gelen fatura 145 milyon kW saat elektrik, 129 milyon lira. Geçen yıl. Ben açıklama da yaptım. Onu da yanlış tarifeden kullanıyorlarmış eski yönetim. Tarifeleri düzelttik. Yüzde 30 indirim oldu. Nasıl yönetilmiş bu kurumlar? Hatta yönetilmiş demeyelim idare edilmiş. Biz şimdi yönetmeye çalışıyoruz. Diğer taraftan Büyükşehir’e bakıyorum. Onun 10’da 1’i oranında bir elektrik tüketimi var. Geçen yıl faturası 17 milyon lira. Üst üste, alt ata, diğer bağlı kuruluşlar 150 milyonun üzerinde fatura ödüyoruz. Ama diğer taraftan da işlenmeye muhtaç yenilenebilir enerji var. Bunların en başında da GES’ler geliyor. Bir ARGE birimi oluşturduk. TMMOB üyesi bir kardeşimizi oranın daire başkanlığına getirdik. Güneş enerjisi konusunda da yaklaşık 1,5 yılda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda da şu anda 3 ayrı noktada Tarsus, Yenişehir ve Toroslar’da 3 MW güneş enerjisi panellerimizin imalatı gerçekleşiyor. MESKİ yapıyor bunu. Toplam tüketimimizi, yıllık verdiğim rakamları düşünün. Onun yüzde 3’üne tekabül edecek elektrik üreteceğiz. Bu yatırımlar devam ettikçe yüzde 3 olacak, yüzde 30; yüzde 30 olacak yüzde 60. Belirli bir süre sonra önemli bir miktarda güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektriği biz vatandaşlarımıza hizmetlerimizde kullanabileceğiz” dedi.
“Bilim olmasaydı bugün güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da hidrolik enerjisi olmazdı”
Başkan Seçer, 21 Haziran’ın güneşlenme saatinin en uzun olduğu gün olduğunu anımsatarak, Mersin’in güneşli bir kent olduğunu, güneşin değerini ve önemini iyi bildiklerini söyledi. Başkan Seçer, TMMOB’ta çok kaliteli mühendislerin bir arada olduğunu dile getirerek, “Allah’tan mühendisler var” vurgusu yaptı. Seçer, “İş biraz iş bilmez siyasilere kalsa dünya tersine dönecek. Çok farklı gelişmeler olacak. Hayatın her alanı bir mühendislik diye düşünüyorum. Kurgu, bir mühendislik kurgusu. Hayatın o doğal sirkülasyonu; yaşamımız, hareketimiz, yaptığımız her şey. Bu anlamda her şeyi bilimsel yapma zorunluluğumuz var. Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce söylediği gibi: ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’. Ama gel gelelim geriye doğru bir gidiş var” dedi. Bilimin önemine değinen Seçer, “Bilim olmasaydı bugün güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da hidrolik enerjisi olmazdı. Bunlar enerjiye dönüşmezdi” ifadelerini kullandı.
MİCROGES’ler konusuna da değinen Başkan Seçer, “Arkadaşlarımız 32 ayrı noktada hem su depolarının çatılarında hem de terfi pompa istasyonlarında bu çalışmaları yapıyorlar. Şu anda imalat işlemleri başladı. Erdemli, Bozyazı, Silifke, Gülnar, Aydıncık, Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Tarsus. Niye bunları saydım? Şehrimizin her ilçesi buna uygun. Bu anlamda çok önemli diye düşünüyorum. Yine bu yıl içerisinde 3 MW’ın üzerine planlanan 2. etap olarak düşündüğümüz farklı noktalarda içmesuyu arıtma tesislerinde, Tarsus Berdan’da, Tarsus atık su arıtma tesislerinde, Karaduvar’da yine atıksu arıtma tesislerimizde ve muhtelif depolarımızda 15 MW’lık kurulu güce sahip güneş enerjisi sistemlerini hayata geçireceğiz” dedi.
“Biz toplumu bilinçlendirmek istiyoruz”
Ulaşımda da güneş enerjisinden faydalandıklarını belirten Başkan Seçer, 51 akıllı duraktaki panoların güneş enerjisi ile çalıştığını söyledi. Yakın zamanda hizmete açtıkları ‘Mersinden Güneş Enerjisi ile Kurutma Tesisi’ne de değinen Seçer, “25 kadın istihdam ediliyor. Orada 52 adet güneş enerjisi paneli kuruldu. 50 metrekare alan üzerinde kurulan bu sistem bize saatlik olarak 18,5 kw- elektrik üretiyor ve o tesisin yüzde 60’ı da güneş enerjisinden besleniyor. Yine spor tesislerimizde 60 kw’lık bir fotovoltatik güneş enerji sistemi kuruldu. Yine bizim Mahalle Mutfaklarımız var. Bunlar önemli diye düşünüyorum. Bunlar küçük dokunuşlar ama damlaya damlaya nerelere gelecek. Orada kullandığımız elektriği güneş enerjisinden elde ediyoruz. Şu anda 5 Mahalle Mutfağımızda 1’i Demirtaş’ta, diğerleri Tarsus’un muhtelif mahallelerinde güneş enerjilerinden elektrik üretiyoruz. Yine yeni WC’ler kurduk, şehrin muhtelif yerlerine. Orada pilot çalışmasını tamamladı arkadaşlar. Verim aldılar. Her WC’nin, Kültür Park’ta var; tamamına konacak bunlar. Artık onlar da güneş enerjisinden faydalanacak. Şimdi bu çalışmaların parasal değerinden ziyade bir farkındalık yaratmak. Biz toplumu bilinçlendirmek istiyoruz. Böyle bir yönetim anlayışımız var. ‘Bu uygundur’ deyip vatandaşlarımızı buna sevk etmek” ifadelerine yer verdi.
“Enerji İzleme SCADA’sı olarak MESKİ’de 2. bir birim oluşturduk”
Başkan Seçer, doğru bir kaynak olan yenilenebilir enerji kaynaklarının yapım yöntemlerinin yanlış olduğunu ve parlamento sürecinde ana muhalefet partisi olarak bu konuları dile getirdiklerini belirterek, “Bu ülkeyi yönetenlerin kulağı duymazsa, duvarsa bazen çaresiz kalabiliyorsunuz. Umut ediyorum bu gidişat da nasıl olsa artık değişecektir” dedi. MESKİ’de yürütülen önemli bir çalışmayı aktaran Seçer, şöyle devam etti: “Bizim su SCADA’sı var. Yani geniş bir oda düşünün. Ekranlardan Mersin’in; Anamur’dan Tarsus’a kadar suyu izleyebiliyorsunuz. Suyun çıktığı noktadan en son atıksu arıtma tesisinde arıtılan suyun son nihai noktasına kadar ‘Nerede sıkıntı, kaçak kayıp, debi düşmesi, patlak, çatlak var?’ bunların hepsini görebiliyorsunuz. Onun için bu sene geçen yıla göre biraz daha rahat nefes alabildik. Çünkü su sıkıntısı olabilir kuraklık nedeni ile. Biz bu su SCADA’sını Enerji İzleme SCADA’sı olarak MESKİ’de 2. bir birim olarak oluşturduk. Burada 7/24 artık sistemdeki bu elektrik akımının o seyahatini takip edeceğiz. Bize çok önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz. Ön arıza tespitinden tasarrufa kadar, sistem ömrünün uzamasına kadar birçok konuda bize yararlı olacaktır.”
Akkuyu’da yapımı süren nükleer enerji güç santraline de değinen Başkan Seçer, “Buna parlamentoda direnç gösteren partilerin başında CHP geliyordu o dönem. O dönemin parlamento tutanaklarını inceleyin. Bu konuda kimler söz almış, kimler ne demiş? Bu, konu uluslararası sözleşme statüsünde. Daha önce bir ihale yapıldı yine Rus firması aldı bu ihaleyi. Yargı yolu açık böyle bir ihaleye. Danıştay bunu durdurdu. ‘Bu ihale yanlıştır’ dedi. Nasıl yapalım? ‘Yasayı arkasından dolanalım’. Nasıl olur bu? ‘Uluslararası sözleşme statüsüne getirelim’. Peki, uluslararası sözleşme statüsünde olursa ne olur bu? Tabi ki iç hukukun üzerinde olur. Yani uluslararası tahkim bakar buna. Dolayısıyla bizim şu aşamada, ‘Biz iktidara geldiğimiz zaman biz bu anlaşmayı yırtıp atacağız’ gibi bir söylem içerisinde olmamız kolay değil hukuken. Ama burada yanlış bir yatırımdır” dedi.
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, belediye olarak güneş enerjisine ve çevreye verdikleri değeri anlattı. Küresel ısınmaya dikkat çeken Başkan Tarhan, STK’lar, belediyeler ve vatandaşların birlik olarak hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Önümüzde büyük bir tehlike var, bunun önüne geçmek gerekiyor” dedi.
TMMOB Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy ise günün anlamına değindiği konuşmasında yaptıkları etkinliklerle güneş enerjisi konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.
Başkan Seçer ve protokol üyeleri, etkinliğin sonunda üzerinde güneş figürü yer alan pasta kesti.