YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATININ YÜZDE 45’İ AKDENİZ’DEN
Yaş meyve sebze sektörünün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılında 1 milyar 530 milyon dolar ihracata imza attığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, sektör ihracatından yüzde 45 pay alarak ülke genelinde lider konumda olmayı sürdürdüklerini dile getirdi. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ihracat pazarlarında yaşanan sorunların çözümüne ve pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik büyük gayret gösterdiğini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Kaliteli Türk Malı” algısını daha da güçlendirmek adına yaptıkları çalışmaların olumlu yansımalarını ihracat raporlarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Başkan Ferhat Gürüz, “2023 yılında Birlik olarak
sektörün dünya ölçeğinde nabzını tutan fuarlarda ülkemizin milli katılım organizasyonlarını başarıyla gerçekleştirdik. Prestijli fuarlarda sektörümüzün üretim gücünü ve ihracat kabiliyetini çok yönlü tanıttık. Ticaret heyetleri ve alım heyetleri faaliyetlerimizin yanı sıra ticaret diplomasisini geliştirerek sektörümüzün uluslararası pazarlarda yaşadığı sorunları aşmak için uğraş verdik. Yaş meyve sebze ihracatçılarının ve sektör paydaşlarının sıkıntılarına çözüm sağlamak adına ilgili Bakanlarımız ile görüşmeler yaptık. Devletimizin uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü sağlamak için verdiği destekler sayesinde ihracat maratonumuzda başarı hikâyelerimize yenilerini ekledik.” diye konuştu.

“İHRACAT BİRİM FİYATLARIMIZ ARTTI”
2023 yılında Türk yaş meyve sebze sektörünün 4 milyon 670 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini bildiren Başkan Ferhat Gürüz, miktar bazında daha az ürünü daha yüksek bedelle ihraç etme başarısı göstererek yeni rekorlara imza attıklarını söyledi. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, “2023 yılında en çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında mandalina, domates ve limon ilk üç sırayı oluşturdu. Mandalinada yüzde 24 artışla 576 milyon 686 bin dolar, domateste yüzde 43 artışla 538 milyon 664 bin dolar, limonda yüzde 30 artışla 354 milyon 819 bin dolar değere ulaştık. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışı elde ettiğimiz ürün gruplarını incelediğimizde, kiraz-vişne ve soğan başı çekmektedir. Kiraz-vişnede yüzde 60 artışla 214 milyon 897 bin dolar, soğanda yüzde 40 artışla 37 milyon 401 bin dolar ihracat gerçekleştirdik.” dedi.

“EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER LİSTESİNDE 7 AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİNİN OLMASI YÜKSEK KALİTEMİZİ GÖSTERİYOR”
Sektörün ihraç pazarlarının yüzde 39’unu Bağımsız Devletler Topluluğu, yüzde 37’sini Avrupa Birliği ve yüzde 13’ünü Orta Doğu ülkelerinin oluşturduğunu kaydeden Başkan Gürüz, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında 7 Avrupa Birliği üyesinin yer almasının Türk yaş meyve ve sebzesinin kalitesini gösterdiğini vurguladı ve özellikle Almanya ve Romanya pazarlarındaki artışların kendilerine büyük gurur yaşattığının altını çizdi. Yıllık ihracat performansını ülkelere göre ele alan Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “2023 yılında en fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülke, 957 milyon 575 bin dolar değer ile Rusya oldu. Yüzde 43 artış ve 348 milyon 618 bin dolar değer ile Almanya ikinci, yüzde 46 artış ve 290 milyon 974 bin dolar değer ile Romanya üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu yılda ihracat performansında en yüksek artışları Irak, Avusturya ve Polonya pazarlarında yakaladık. Irak’a yüzde 110 artışla 266 milyon 434 bin dolar, Avusturya’ya yüzde 79 artışla ve 67 milyon 395 bin dolar, Polonya’ya yüzde 73 artışla 166 milyon 662 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Aynı dönemde Gürcistan, Suudi Arabistan ve Hırvatistan anlamlı ihracat artışları sağladığımız ülkeler oldu. Sektörümüz için yeni pazarlar olan Hindistan ve Kanada’da ihracatımız dikkat çeken oranlarda ivmelendi.”

“DEVLETİMİZİN SAĞLADIĞI DESTEKLER SAYESİNDE NARENCİYE İHRACATIMIZ ARTIYOR”
Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli ürün grubu olan narenciyenin yıllık performansta yüzde 32 oranında pay aldığını belirten Başkan Ferhat Gürüz, “Sektörümüz geçen yıl 1 milyon 949 bin ton narenciye ihraç ederek ülkemize 1 milyar 112 milyon dolar döviz kazandırdı. Narenciye ihracatımızda bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artış sağladık. Birlik olarak narenciye ihracatının yüzde 70’ini tek başına gerçekleştirdik. Türk mandalinası uluslararası pazarlarda yüksek talep gördü ve ihracat miktarımız 1 milyon tona dayandı. Mandalinada yüzde 24 artışla 576 milyon 686 bin dolar, limonda yüzde 30 artışla 354 milyon 819 bin dolar, portakalda yüzde 15 artışla 112 milyon 718 bin dolar, greyfurtta 67 milyon 664 bin dolar kazanç elde ettik. Özellikle aralık ayında narenciye ihracatında büyük atak yapan sektörümüz, bu ürün grubunda 262 milyon 826 bin dolar ihracat değerine ulaşırken portakal ihracatımız yüzde 78 oranında arttı ve 38 milyon 921 bin dolar düzeyine ulaştık. Narenciye rekoltesinde yüksek tonajın yaşandığı sezonda devletimizin sağladığı destekler sayesinde şimdiden yüzde 28 yükseliş yakalamış durumdayız.” diye konuştu. 

AKMİB, İLK ÇEYREKTE YİNE AKDENİZ’İN İHRACAT ŞAMPİYONU AKMİB, İLK ÇEYREKTE YİNE AKDENİZ’İN İHRACAT ŞAMPİYONU

“ÇİN İLE BİTKİ KARANTİNA PROTOKOLÜ SEKTÖRÜMÜZ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ”
Yaş meyve sebze sektörünün milli ekonomiye sağladığı net döviz girdisi, hasat sürecinden paketlemeye, nakliye aşamasından ihracata kadar olan süreçte milyonlarca insana istihdam yaratması dolayısıyla stratejik önem taşıdığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, “Türk çiftçisinin ve ihracatçıların bizlere duyduğu güven, ihracat maratonumuzda en büyük motivasyon kaynağımızdır. Küresel sebze üretiminde 4’üncü, meyve üretiminde 5’inci sırada yer alan ülkemizin geleneksel ihracat pazarlarında daha da güçlenmesi için molasız çalışırken pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik hedef ülkelerle bitki karantina protokollerinin öncelikle sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Bu konuda Çin pazarına öncelik verilmesi son derece önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.