Uzmanlar uyarıyor…Sakın yemeyin! Bunlar döner değil.
Gerek Türkiye de gerekse Mersin de son günlerde bir dönerci furyasıdır aldı başını gidiyor.
Ekmek arası dönerin fiyatı, 6 liraya da var 10 liraya da var.
Ancak, kilosu 50-60 lira arasında değişen döner, piştikten sonra nasıl 200-250 gramı 6 ile 10 liraya satılabiliyor?
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Kemal Özuçargil, “Firmalar yüksek oranda yağlı döner kullanıyorlar. Etten alınan ucuz maliyetli yağlar tercih edilip, dönerde yüzde 25 yağ olması gerekirken bu oran yüzde 40’lara yükseltiyorlar.” dedi.
Buna ek olarak ciddi miktarda tuz kullanıldığını da biliyoruz.
***
Madem bu şekilde sağlıksız gıdalar vatandaşlara satılıyor, o halde ciddi bir denetim gerekiyor.
Ucuz döner satan işletmelerden alınacak numunelerle ne yediğimizi bilmemiz gerekiyor.
Bu noktada hile yapan işletmeler varsa, ki olduğunu görülüyor, o zaman cezai işlem ve kamuoyuna açıklanması artık elzemdir.
***
Bir etin maliyeti ortada…
Piştikten sonraki maliyeti de biliniyor…
Bir işletmenin yaptığı masraf kalemleri de malum.
O halde ortada bir hile var.
Bunu çözmekte ilgili ve yetkili kurumlara kalıyor.
Ne yediğimizi bilmek istiyoruz.