Akciğer kanseri sigara başta olmak üzere, ailede akciğer kanseri öyküsünün olması, tütün ürünleri dumanına maruz kalınması, asbest ve radon gazı maruziyeti, yüksek hava kirliliği düzeyi gibi çeşitli çevresel ve genetik risk faktörleri nedeniyle gelişebiliyor.  Erken teşhis edilmediğinde tedavi edilmesi daha zor oluyor ve hayatı  tehdit ediyor.  Erken teşhis, akciğer kanserinin tedavi edilebilirlik oranını artıran en önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Bu nedenle sigaranın bırakılması ve düzenli kontroller  büyük önem taşıyor.

SİGARA DUMANINA MARUZ KALANLAR DİKKAT!

Sigara kullanımının akciğer kanserinin en temel nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını vurgulayan  Doç. Dr. Cem Gündoğdu, “Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal ve 70’ten fazla kanserojen madde bulunuyor. Ayrıca pasif içicilik de akciğer kanseri riskini yüzde 20-30 oranında artırıyor. Aynı zamanda puro ve pipo gibi tütün ürünleri de yüksek oranda risk taşıyor.” dedi.

ELEKTRONİK SİGARA BU HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Son yıllarda sıkça tercih edilen elektronik sigara için de uyarılarda bulunan Doç. Dr. Cem Gündoğdu, “Elektronik sigaraların, normal sigaradan daha az zararlı olduğu düşünülse de içeriğinde ağır metaller, kurşun ve kanserojen maddeler bulunuyor. Astım, KOAH ve akciğer kanserine yol açabilecek kimyasal maddeler içeriyor.  İçinde bulunan yağlı maddelerin akciğere geçmesi zatürreye yol açabiliyor.  Yanı sıra akciğerde yağ birikmesi sonucunda, akciğer iltihabı da gelişebiliyor. İçlerindeki sıvının göze, cilde temas etmesi ya da içilmesi,  akut nikotin zehirlenmesine yol açıyor. Ayrıca kalp ve damar sistemine de hasar veriyor.”  İfadelerini kullandı.

Uyku apnesi nedir? uykuda solunum sorunlarına karşı çözümler Uyku apnesi nedir? uykuda solunum sorunlarına karşı çözümler

 

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer kanserinin ilk belirtilerinin çoğu zaman fark edilmediğini bildiren Doç. Dr. Cem Gündoğdu, akciğer kanseri belirtilerini şöyle sıraladı:

·        Devamlı yoğun öksürük

·        Göğüs, omuz ve sırt ağrısı

·        Balgam miktarında ve renginde değişme

·        Kanlı balgam ve kan tükürme

·        Nefes darlığı

·        Ses kısıklığı

·        Yutma bozukluğu

·        Boyun ve yüzde şişlik

·        Göz kapağında düşme

·        Hışıltılı solunum

·        Tekrarlayan bronşit veya zatürre atakları

Doç. Dr. Cem Gündoğdu,Sigara kullanılıyor ve şikayetlerden bir veya birkaçı varsa, mutlaka göğüs hastalıkları hekimine başvurulmalı.” uyarısında bulunarak sözlerini noktaladı.