EKONOMİ

Hasat, dualarla başladı

Türkiye’de Limon üretiminin %65’nin yapıldığı Mersin’in Erdemli İlçesi’nde,  ‘Laması Limon’ hasadı dualarla başladı.

Abone Ol

Türkiye’de Limon üretiminin %65’nin yapıldığı Mersin’in Erdemli İlçesi’nde,  ‘Laması Limon’ hasadı dualarla başladı. İlk makası atan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, limonun ülkemize getirdiği dövize dikkat çekti.

Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilen, uygun koşullarda aylarca depolanabilen coğrafi işaret tescilli dünyaca meşhur 'Lamas' limonunun hasadına başlandı.

Hasat başında limonun kilosu dalında 2.5 lira ile 3 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu. Yıllık yaklaşık 450 bin ton rekoltenin, ihraç edilerek ülkeye döviz girdisi sağlanması hedefleniyor.

İlçede Lamas limonu hasadı, bereket ve bol kazanç duası yapılıp, bahçede çalışanlara baklava ikram edilerek başladı. İhracatın hızlı başlaması üreticilerin sezondan beklentilerini arttırıyor.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu hasat yapılan bahçeleri gezip, besleme ile limon kesti, üreticilere bereketli ve bol kazanç dileklerinde bulundu.

Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, "Limon Erdemli'de vatandaşımız için çok ciddi bir geçim kaynağı olmasının yanında ülke ekonomisine de çok ciddi bir girdi sağlıyor. Özellikle ihracat anlamında limon ülkemizin döviz kazanması bakımından çok önemli bir potansiyele sahip. Erdemli'de tabi çalışkan insanlarımızın potansiyelini düşündüğümüzde çok ciddi bir ekonomik girdi burada söz konusu. Ülkemizin kalkınması adına vatandaşımızın hayatını rahat bir şekilde idame ettirmesi adına tarım ürünleri hassaten önemli. Stratejilere göre de 21. yüzyılın en önemli en stratejik ürünün tarım ürünü olduğunu varsaydığımızda Erdemlimizin geleceğini özellikle limonun geleceğinin çok önemli bir yer tutacağı hepimizce malum" dedi.

İlçede yetişen ürünlerin tamamının ihracat ürünü olduğunu ifade eden Başkan Tollu, "Erdemli'de verimli topraklarımızın olması bir avantaj ama bu topraklarda yetişen ürünlerin tamamının ihracat ürünü olması da ciddi bir potansiyel. Özellikle limon da ihracat anlamında önemli bir potansiyele sahip. Dolayısıyla limon ihracat demek, ihracat demek ülkemizin daha çok döviz kazanması demek. Bu da çiftçilerimizin yaşam kalitesini refah düzeyinin arttırılması demek" diye konuştu.

Erdemli Narenciye Üretim Depolama Pazarlama Kooperatifi Başkanı, aynı zamanda üretici Burhan Aslan ise, "Şuan Rusya'ya güzel ihracatımız var. Gönül ister Arap ülkeleri bizim birinci derece hedefimiz. Çünkü ürünlerimizin orada daha iyi değerlendiği kanaatindeyiz. Oralarında gümrük kapılarının açılıp, ticari ilişkilerin biran önce düzeltilip oraya da ihracat yapmamız üreticilerimizin biraz daha kazanmasına vesile olacağı kanaatindeyiz" dedi.