Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açılan ‘Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’ hizmetlerine devam ediyor. Merkezin pandemi dönemindeki kapanmalar nedeniyle ara verdiği hizmetleri, normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte kaldığı yerden devam ediyor.

Kadınlara yönelik sağlık danışmanlığı hizmeti veriliyor

Merkez, Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi ile Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürlüğü’nün iş birliğinde Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) desteğiyle hayata geçirilmişti. Merkezin iç tefrişat ve medikal malzemeleri IOM tarafından hibe edilmişti. Yerel yönetimler arasında Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan merkezde, kadınlara yönelik ücretsiz sağlık danışmanlığı hizmeti veriliyor. Merkezin hizmetlerinden; hem mülteci hem de yerel topluluklardan tüm kadınlar faydalanabiliyor. Merkezde, ‘Psikolog Odası’, ‘Sağlık Odası’, ‘Etkinlik ve Toplantı Odası’, ‘Çocuk Oyun Odası’ ve ‘Diyetisyen Odası’ bulunuyor.

Şube Müdürü Uzman Doktor Bakır: “Kadın gülerse dünya güler”

Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat Bakır, normalleşme adımlarının atıldığı bugünlerde hizmetlere kaldıkları yerden devam ettiklerini vurgulayarak, “Kadınlarımıza pozitif ayrım yaptığımız merkezimizde; psikoloğumuz planladığı terapilerle duygu durumunu desteklemeye çalışırken, diyetisyenimiz kadınlarımızı sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda desteklemeye çalışıyor. Fizyoterapist arkadaşlarımız da sağlıklı hayatlara, bedensel aktiviteleri destekleyerek yardımcı oluyor. Bu hizmetlerimizin hepsine ücretsiz ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.

Merkezde ihtiyaç duyulan alanlarda eğitimler de planladıklarını sözlerine ekleyen Bakır, “Kadınlarımıza ihtiyaç duydukları konularda eğitimler planlayarak bir nebze de olsa hayatlara, ailelere dokunmayı amaçlıyoruz. Çocuğu olan ve hizmetlerimizden yararlanmak isteyen annelerimiz için de çocuk oyun alanlarımız hizmetlerinde. Mezitli Soli’deki Merkezimize tüm kadınlarımızı bekliyoruz. Kadın gülerse dünya güler” dedi.

“Biz onlara yardımcı olabilmek adına buradayız”

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nde gönüllü olarak görev yapan Uzman Klinik Psikolog Fatma Şimşek, merkezde verdikleri psikolojik hizmetleri anlatırken, “Gebelik sürecinden itibaren, doğum sonrası lohusalık, anne-bebek ilişkisi, sağlıklı, güvenli bağlanmayla ilgili; onun dışında diğer aklınıza gelebilecek bütün psikolojik hizmetleri veriyoruz kadınlarımıza. Aile danışmanlığı tarzında. Bütün kadınlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Amacımız kadınlarımızın tereddüt etmeden buraya gelebilmeleri. Biz onlara yardımcı olabilmek adına buradayız. Hepsini buraya bekliyoruz” dedi.

Adalı'dan iddialı çıkış Adalı'dan iddialı çıkış

“Kişiye özel beslenme ve diyet programları hazırlıyoruz”

Merkezde diyetisyen olarak görev yapan Müge Kinaş, “Sağlıklı ya da herhangi bir tanısı konmuş mevcut hastalığı olan bireylerin, laboratuvar sonuçları ve burada yaptığımız vücut analiz ölçüleri doğrultusunda yaşam tarzlarına göre kişiye özel beslenme ve diyet programları hazırlıyoruz.  Bu konuda beslenme eğitimlerini veriyoruz. Gelen kişiler gayet memnun. Her hafta rutin olarak kontrollerimiz var. Bu süreçte toplumumuzda diyetisyenlere biraz fazla ihtiyaç duyuluyor aslında. Biz de burada ücretsiz olarak danışmanlık verdiğimiz için ihtiyacı olanları bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Pandemi koşullarına uygun bir şekilde seanslarımızı ayarlıyoruz”

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde fizyoterapist olarak görev yapan Ayşe Deniz  ise “Gebeler ile başladığımız pilates eğitimine şu an omurga sağlığı rahatsızlığı olan kadınlarımızı alıyoruz. Ağrısı olanlara, anatomi problemi olanlara fizyoterapistlerin gözetiminde egzersiz yaptırıyoruz. Pandemi koşullarına uygun bir şekilde seanslarımızı ayarlıyoruz” dedi.