İleri teknoloji ve yüksek mühendislik gücüyle yaklaşık 25 yıldır elektrik enerjisinin sürdürülebilir dönüşümüne rehberlik eden Ekos Electric, yurt içinin yanı sıra yurt dışı pazarlarda da istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Afrika, Asya, Avrupa ve Güney Amerika gibi dünyanın dört kıtasında, 36 ülkeye ihracat yapan şirket, ihracat pazarlarına son olarak Letonya’yı da ekleyerek küresel ölçekteki rekabet gücünü bir kez daha kanıtlamış oldu.
Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya ile Kuzey Avrupa elektrik şebekelerini yöneten Almanya, Danimarka, Polonya, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan anlaşmaya göre, her üç ülke Şubat 2025 tarihine kadar elektrik şebekelerini Rusya ile olan ara bağlantılarından ayırıp, sadece Avrupa Şebeke İşletmecileri Birliği ENTSO-E şebekesiyle senkronize etme konusunda anlaşırlarken, bu amaç için gerekli kaynak çeşitliliğini sağlamak için yenilenebilir enerji yatırımlarını da hızlandırdı. Letonya’nın enerji tedarikçi kuruluşu Latvenergo da bu kapsamda; Ekos Electric ile sözleşme imzalayarak aynı zamanda AB’nin 2050’ye kadar koyduğu ‘Karbon Nötr’ hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak.
Söz konusu anlaşmaya göre, Ekos Electric; Letonya’da prefabrike orta gerilim merkezleri kuracak ve bu trafo merkezleri güneş enerji santralinin ana dağıtım merkezini oluşturacak. Kuzey ülkelerinin zor atmosfer koşullarına dayanıklı bir şekilde özel olarak tasarlanan trafo merkezlerinde yer alacak orta gerilim anahtarlama cihazları ve dijital koruma röleleri de yine Ekos Electric markasını taşıyacak.
“İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE SAYISI 36’YA YÜKSELDİ”
Ekos Electric ile Latvenergo arasında imzalanan sözleşmenin, Letonya’nın yeşil dönüşüm sürecini hızlandırması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan EKOS Electric İş Geliştirme Direktörü Mehmet İmeryüz, “Türk mühendisleri olarak böylesine önemli bir sözleşmeye imza atmaktan ve Letonya’nın yenilenebilir enerji yatırımlarına katkıda bulunmaktan dolayı oldukça mutluyuz. Bu sözleşme ile ihracat yaptığımız ülke sayısının 36’ya yükselmesinin, uluslararası pazarlardaki güçlü konumumuzu daha da pekiştireceğine inanıyoruz. Hali hazırda aralarında; Cezayir, İtalya, İsveç, Bangladeş, Özbekistan, İngiltere, Filipinler, Tunus ve Senegal gibi ülkelerin yer aldığı dünyanın dört bir yanında Türkiye’yi temsil etmekten dolayı büyük gurur duyuyoruz. Böylece ihracatımızın toplam ciromuz içerisindeki payı yüzde 22,5’tan yüzde 44’e ulaştı. Önümüzdeki dönemde de yurt dışı pazarlarımıza yenilerini ekleyerek Türkiye ekonomisine döviz girdisi sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ANA OYUNCULARINDAN BİRİ OLMAK İSTİYORUZ”
Gelecekte dünya genelinde yenilenebilir enerjiye olan ihtiyacın artacağına vurgu yapan İmeryüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre 2050’ye kadar dünyanın enerji ihtiyacı yüzde 50 artacak ve bu enerji talebi başta güneş ve rüzgâr enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak. Enerji kaynaklarının yenilenebilir enerjiye dönüşümü de elektrik tüketim noktalarının sayısının, çeşitliliğinin ve ihtiyaç duyulan güç seviyelerinin sürekli arttığı, dinamik bir büyüme ortamı sağlayacak. AB’nin ‘2050 net sıfır karbon’ ve küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedefini de dikkate aldığımız zaman 2024 ve sonrasında yenilenebilir enerji yatırımlarının giderek daha hızlı bir büyüme trendi içerisine gireceğini düşünüyoruz. Ekos Electric olarak bizler de bu süreçte, teknolojimizi sürekli geliştirerek hem ülkemizde hem dünya genelinde sunacağımız yenilikçi çözümler ile ‘enerji dönüşümünün ve ekolojik enerjinin’ ana oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz.”