Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinasyonunda yürütülen Endüstriyel Tasarım ve KOBİ danışmanlık Merkezi’nin hayata geçmesi için geri sayım başladı. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyacak, kendin tasarla kendin üret olarak da adlandırılabilecek ‘FAB-LAB’ altyapısına sahip olacak merkezin inşaatı tamamlanma aşamasında.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, düzenlenen basın toplantısı ile Oda bünyesinde devam eden projeleri anlattı. Toplantıya Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hakan Sefa Çakır ve Ali Fuad Budur, Sayman Üye Cem Bucuge ile Yönetim Kurulu Üyeleri Yasemin Taş ve İsa Çani de katılarak takip ettikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sözlerine salgının giderek yayıldığını vurgulayıp maske – mesafe – hijyen tedbirlerine mutlaka uyulması gerektiğini hatırlatarak başlayan Kızıltan, ardından bu süreçte kent ekonomisinde yaşanan aksaklıkların aşılması adına yürüttükleri çalışmalara değindi.
“Sanayiciye hizmetlerimizi çeşitlendiriyoruz”
Mersin’de elektrik tüketim rakamlarına bakıldığında bu zor süreçte dahi sanayinin, üretimin durmadığının görüldüğünü hatırlatan Başkan Kızıltan, Oda olarak önümüzdeki süreçte sanayiciye verilen hizmetlerin çeşitlendirileceğini bildirdi. Bu noktada Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi ile Yatırım Destek Ofisi Projesi’ni hayata geçirmek üzere olduklarını ifade eden Kızıltan, “Odamız zemin katında bu projemiz için kullanacağımız alanın inşaatı bitti, iç tefrişatı devam ediyor. En kısa sürede hizmete başlayacağız” dedi. Kızıltan bu merkezde verilecek hizmetleri şöyle anlattı:
“Merkez bünyesinde sanayicinin ihtiyaç duyduğu catia ve solid yazılımları ile tasarım hizmeti verilecek. Bu yazılımlara hakim uzmanımız çalışacak ve ihtiyaç duyulan firmalara da uygulamalı eğitim verilecek. Ansys programı ile yatırım öncesi fabrika simülasyonu ya da üretim süreçlerinin incelenmesi için simülasyon hizmeti verilecek. Bu sayede fabrikalar kurulum öncesinde proseslerini simülasyondan görüp müdahale etmeleri gereken yerleri önceden tespit edebilecek.”
“FAB-LAB altyapısı Türkiye’de ilk olacak”
Merkezin diğer önemli bir özelliğinin ise tersine mühendislik olacağını belirten Kızıltan, var olan herhangi bir üründe değişiklik yapılması istendiğinde ya da yurtdışından alınan bir numune geliştirilmek istendiğinde bu teknolojiden yararlanılabileceğini söyledi. Türkiye’de kendin tasarla kendin üret olarak tanımlanabilecek FAB-LAB altyapısının da ilk kez bu Merkezde kurulacağını kaydeden Kızıltan, bu sayede katmadeğeri yüksek yeni ürünler üretilmesine imkan tanınacağını anlattı. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu danışman, mentör, eşleştirme çalışmalarının da yapılacağı merkezde KOBİ’lerin uluslararası alanda ticari işbirliklerinin geliştirilmesi için ihracat destek ofisinin de merkez kapsamında kurulup, fiilen sahada yer alarak çalışma yürüteceğini bildirdi.
“Bütünleşik hizmet veren Türkiye’deki ilk ve tek merkez”
Endüstriyel tasarım, KOBİ danışmanlığı yanında yatırım destek ve yönlendirme ofisinin de bu merkezde kurulacağını ve bütünleşik hizmet veren Türkiye’deki ilk ve tek merkez olacağını vurgulayan Kızıltan, yatırım destek ofisiyle de kente yatırımcı çekilmesinin ve kente gelen yatırımcılara bölgenin tanıtılmasının hedeflendiğini söyledi. Dileyen üyenin merkez kapsamında yer alacak ortak çalışma alanlarından yararlanıp iş takip süreçlerini Oda evsahipliğinde gerçekleştirebileceğini de anlatan Kızıltan, bu merkez aracılığıyla fikirlerin melek yatırımcılarla buluşabileceğini, Mesleki Yeterlilik Belgesi hizmetlerinden, merkez bünyesindeki eğitim, seminer ve konferans gibi etkinliklerden yararlanılabileceğini anlattı.
Yine sanayiciye daha iyi hizmet verebilmek adına Mersin ve Toros Üniversiteleri Mühendislik Fakültelerinde kurucu dekanlık yapmış, Oda, akademi ve saha tecrübesi olan Prof. Dr. Yusuf Zeren ile çalışmaya başladıklarını bildiren Kızıltan, “Deneyimli ağabeyimizin tecrübeleriyle büyük destek sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Herkes Çukurova Havalimanının bir an bitirilmesini bekliyor”
MTSO, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Ticaret Borsası başkanları olarak bir araya gelerek, Mersin’in yatırımlardaki öncelikleriyle ilgili bir toplantı yaptıklarını belirten Kızıltan, toplantıda Mersin’de yürütülmekte olan ve planlanan yatırımların sıralamasını yaptıklarını söyledi. Birinci sırada Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın geldiğine dikkat çeken Kızıltan, “Mersin’de birçok Oda, belediyeler, STK’lar ve iş insanları bir an önce havalimanının bitirilmesini bekliyor. Havalimanı ne kadar çabuk bitirilirse hem Mersin hem Adana çok büyük bir hareketliliğe kavuşacak. Her sektörde yatırımcı adeta Mersin’e hücum edecek” dedi.
İkinci önemli yatırımın da Mersin’de yapılıp yapılmayacağı tartışmalarının yaşandığı Konteyner Limanı olduğuna işaret eden Kızıltan, bu yatırımı da öncelikli olarak takip ettiklerini kaydetti. Çeşmeli-Taşucu Otoban Projesinin de Mersin için ne kadar elzem olduğunun her geçen gün daha çok anlaşıldığını vurgulayan Kızıltan, önümüzdeki aylarda projenin ihalesinin yapılacağını öğrendiklerini belirtti. Tahsisleri yapılan Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi Projesi’nin ise artık sürüncemede kalmaması gerektiğini kaydeden Kızıltan, “Buradaki yatırımcılar da havalimanını bekliyor. Beşinci sırada Lojistik Merkezi yer alıyor. Mersin, dünya çapında büyük bir lojistik kenti. Çukurova Bölgesel Havalimanı da bittiğinde lojistik alanında hem kadara hem havada hem de suda çeşitliliğimiz artmış olacak. Bunun için de çok büyük, dünya çapında bir lojistik merkezi yapılması gerekiyor” diye konuştu.
“Hazine arazilerinin envanterini hazırlayacağız”
Mersin sanayicisinin iş dünyasının daha rahat koşullarda çalışabilmesi, projelerin hayat bulması için yatırım arazisine ihtiyaç olduğunu hatırlatan Kızıltan, bu sorunun çözümü için atıl durumdaki hazine arazilerinin seri şekilde boşaltılıp Mersin’deki ihtiyaç arz eden yatırımlara tahsis edilmesi konusunda çalıştıklarını söyledi. Hazine arazilerinin envanterini hazırlayıp bu konunun üzerine gideceklerini bildiren Kızıltan, sektörel sanayi sitelerine ihtiyaç duyulduğunu, mevcut sanayi sitelerinin şehir içinde kaldığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi ile de görüştüklerini kaydeden Kızıltan, Mezitli’de yeni bir sanayi sitesi kurulum çalışmasının başladığını ve kısa sürede faaliyete geçeceğini ifade etti
Kızıltan, toplantıda ayrıca, tarım-gıda sektörüne teşviklerde pozitif ayrımcılık yapılması, polipropilen tesisi kurulması projesinin, konteyner limanı projesine olumsuz etkilerinin giderilmesi, Kıyı Kenar Çizgisi ve Kıyı Planı, Balıkçı Barınağı, SEKA Limanı, Taşucu Limanı, Pamukluk Barajının bir an bitirilmesi, Sahil Yolunun rehabilitasyonu, OSB otoban bağlantısı ve kent merkezi rehabilitasyonu gibi konuların da takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
“Bölgemizde her 5 gençten birisi işsiz”
Mersin’in yılın ilk 7 ayındaki ekonomik verilerini de değerlendiren Başkan Kızıltan, özellikle genç işsizlik üzerinde durdu. Bölgede her 5 gençten birisinin işsiz olduğunu ve artık ev gençleri kavramının oluşmaya başladığını kaydeden Kızıltan şunları söyledi:
“İyi eğitim almış ancak halen ailesiyle birlikte yaşayıp çalışamayan, ailesi aracılığıyla geçinen gençlerimiz oluştu. Biz de bu soruna çözüm üretmek adına üniversitelerimizle işbirliğimizi artırıyoruz. Mersin Üniversitemizin geliştirdiği, bizim de desteklediğimiz bir proje üzerinde çalışmalar sürüyor. Buna göre üniversitede okutulacak dersler Türkiye’deki önemli işletmelerin isimleriyle anılacak. O işletmenin CEO’ları, yöneticileri gelip tecrübelerini paylaşıp ders verecek. Gençler bu şekilde iş hayatına hazırlanmış olacak. Önemsediğimiz bir proje. Bir diğeri ise yabancı uyruklu öğrenciler için hazırlanan proje. Mersin’de okuyan yabancı öğrencilerin işletmelerle birleştirilmesi sağlanıp bu öğrencilerin kendi ülkelerine ihracat yapabilmelerine olanak sağlanacak.”
“İthalat ve ihracat birbirini dengeledi”
Kızıltan toplantı sonunda kentin 7 aylık ekonomik verilerini değerlendirdi. Buna göre Mersin’de yılın ilk 7 ayında ihracatın yıllık bazda yüzde 2 artarak 1,7 milyar dolara ulaştığını bildiren Kızıltan, “Aynı dönemde ithalat da yüzde 10’luk artışla 1,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylece bugüne kadar dış ticaret fazlası veren Mersin’de ithalat ve ihracat rakamlarımız eşitlendi” değerlendirmesini yaptı. Ocak Ağustos döneminde kentte liman başkanlıkları bazında elleçlenen yük trafiğinin yüzde 9 artışla 28 milyon ton seviyesine ulaştığını kaydeden Kızıltan, Serbest Bölge’de de yılın ikinci yarısından itibaren ticari faaliyetlerde toparlanma gözlendiğini söyledi. Sanayide enerji tüketim rakamlarının umut verici olduğunu vurguladığı konuşmasında Kızıltan, “Ocak – Haziran döneminde sanayide enerji tüketimi yüzde 34 artarken, ticarethanelerde tüketim yüzde 16 azalmıştır. Haziran’da her iki sektörde enerji tüketiminde toparlanma gözlenmiştir” ifadelerini kullandı. Ocak Temmuz döneminde kurulan şirket ve kooperatif sayısında yüzde 27, gerçek kişi işletme sayısında ise yüzde 48 artış yaşandığını anlatan Kızıltan, geride kalan 8 ayda konut satışlarının yüzde 56 artışla 30 bin 602’ye, otomobil satışlarının ise ilk 7 ayda yüzde 42 artışla 10 bin 617’ye yükseldiğini bildirdi.
Zeren: “Bilgi birikimimi kendime saklamak istemiyorum”
Üniversite hayatında edindiği 50 yıllık bilgi birikimini kendisine saklamak istemediğini, Oda yöneticilerinin de desteğiyle sanayicilere ihtiyaç duydukları alanlarda yardımcı olmak istediğini belirten Prof. Dr. Yusuf Zeren, bu konuda elinden geleni yapacağını söyledi.
Taş: “Üzerinde en çok durduğumuz konu geriatri”
Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş ise toplantıda Oda adına takip ettiği Sağlık Köyü Projesi hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştıkları projede fizibilite ihalesine çıkıldığını bildiren Taş, “Çukurova Kalkınma Ajansı ile fizibilite çalışmasını tamamlayıp yatırımcıya sunacağız” dedi. Mersin’in sağlık turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Taş, “Proje 5 etaptan oluşacak. Sağlık turizminin birçok alanını içinde barındıracak ama bizim en çok üzerinde durduğumuz konu geriatri. Özetlemek gerekirse sağlık sektörünü farklı bir boyuta götürecek büyük bir proje olacak” diye konuştu.
Bucuge: “Kalkınma köyden başlıyor”
Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ise Köy Projesi hakkında bilgi verdi. Kalkınmanın köylerden başladığını, bunun da yıllar önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yürütülen projelerle ortaya konduğunu belirten Bucuge şunları söyledi:
“20 yıl önce köylerde yaşayan nüfus Türkiye nüfusunun yüzde 70’ini oluştururken bu tersine döndü. Köylerdeki okullar kapanmaya ve taşımalı eğitime geçilmeye başlandı. Asıl sıkıntı oradaki sosyal yaşantının çökmesiydi. Günümüzde o bölgelerde yapılan yatırımlarda çalışması için işçi dahi bulunamaz hale gelindi. Bunun üzerine ne yapabileceğimizi düşünüp Köy Enstitülerini inceledik ve çözümün sosyal yaşamı güçlendirmeden geçtiğini gördük. Atlılar Köyü’nde pilot bir projeye başladık. 22 dönümlük bir araziyi Orman Bölge Müdürlüğünden köy halkının kullanımı adına kiraladık. Burada futbol sahası, spor tesisleri yanında köyün ürettiği başta kiraz olmak üzere ürünlerin TIR’lara yüklenmesi için platformlar oluşturulacak. Bu çalışmanın 14 kurulun onayından geçmesi gerekiyor. 13’ünden geçti, son kurulu bekliyoruz. Aynı zamanda Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerle köy içinde terk edilmiş bir köy okulunu kullanım alanını aldık. Burada kadınlara ve gençlere eğitim verilecek. Ardından kooperatifçilik, konservecilik, anne çocuk sağlığı, hijyen gibi sosyal projeler yürütülecek. Tarım İl Müdürlüğü olsun, Belediyeler olsun hepsi projeye sıcak baktı ve yanımızda. Kış olmadan okulun tadilatını bitirip gelecek yıldan itibaren Atlılar Köyü’nde sosyal ve ekonomik projemizi hayata geçirmiş olacağız. Bu projenin sonrasında diğer köylere de örnek olacağını düşünüyoruz.”
Çakır: “Bürokrasi daha hızlı çalışmalı”
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ise, Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Tarım Teknoparkı Projesi’nin son durumu hakkında bilgi verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ihaleye çıkabilmeleri adına bekledikleri bir onay olduğunu bildiren Çakır, yazının gelmesiyle birlikte ilk etap için ihaleye çıkma aşamasına geleceklerini söyledi. Ekim ayında ihaleye çıkmayı hedeflediklerini kaydeden Çakır, “Tam her şey tamamlandı diyoruz küçük pürüzler çıkıyor ve süreç uzuyor. Türkiye’de bir ilk olacak Tarım Agropark ile ilgili sorunların hızlı şekilde çözülmüş olması lazımken maalesef bürokratik işlemlerimiz çok yavaş ilerliyor” dedi.
İzol: “Mersin turizminin geleceğini tayin edecek bir proje”
Pandemi öncesinde Kargıcık Turizm Bölgesi’nde yürütülen yatırım projesi hakkında bilgi veren Meclis Başkanı Hamit İzol, ise şunları söyledi:
“Kuracağımız Turizm A.Ş, kent turizminin önünü açacak bir proje. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediyeler, Mersin Deniz Ticaret Odası, Adana’nın Sanayi ve Ticaret Odaları, ilçe Ticaret Odalarımız da çalışmanın içinde. Aynı zamanda Mersin’de dahil olmak isteyen iş insanlarımızla da hareket ettiğimiz bir proje. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan himayesinde yürütüyoruz. Pandemi sürecini yaşamamış olsaydık şirket kurulmuş olacaktı.”
Antalya’dan daha büyük bir turizm yatırımı planlandığını bildiren İzol, “Antalya’da bu büyüklükte bir tesis yoktur. Mersinli iş insanlarımızın bu şirket içinde daha fazla yer almasını istiyoruz. Bu şirket kar elde etmekten ziyade Mersin turizminin geleceğini tayin edecek olması adına önem taşıyor” değerlendirmesini yaptı.