Jandarmadan uyuşturucu operasyonu Jandarmadan uyuşturucu operasyonu

Törende basın açıklaması yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, “Mersin Barosu 100 yıllık varlığını, Cumhuriyet değerlerinden, hukukun üstünlüğünden, kişi hak ve özgürlüklerinden taviz vermemeye borçludur” dedi.

“BU GURUR HEPİMİZİN”

Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, önceki dönem baro başkanları, merkez ve komisyon  başkanları, TBB delegeleri, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri ile  avukatların katılımıyla Cumhuriyet Alanı’nda gerçekleşen törende Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından burada konuşma yapan Özdemir,  Mersin Barosu’nun tarihçesi hakkında bilgiler vererek, “Bugün Mersin Barosu’nun kuruluşunun 100. yıl dönümünü nedeniyle bir arada olmamızın gururunu yaşıyoruz. Tarihi başarılarla dolu Baromuzun 100 yıllık varlığını, siz değerli meslektaşlarımızın gücüyle, birlik ve dayanışmasıyla koruduk.  Bu gurur hepimizin.

1 Aralık 1924 tarihinde kurulan Mersin Barosu’nda, merkezde 16, Tarsus’ta 3, Silifke’de 1 olmak üzere toplam 20 kayıtlı avukat bulunuyordu. Mersin Barosu kurulduğu günden bugüne büyüyerek, şu anda baromuza kayıtlı aktif görev yapan 3711 avukatımız ve 172 stajyer avukatımız ile Türkiye’nin 8. büyük barosu olmuştur. Mersin Barosu fiziki mekânı, donanımı ve eğitimlerimizle her geçen gün büyümüş, topluma ve meslektaşlarımıza sunduğu hizmetlerle, verdiği hak, hukuk mücadelesi ve projeleri ile Türkiye’de örnek ve öncü bir baro olmuştur.

“BARO PULU, MERSİN BAROSU’NUN İCADIDIR”

Mersin Barosu, Baro pulu uygulamasını ilk gerçekleştiren barodur. Günümüzde Barolar, Baro pulu uygulamasının yasalaşarak, baroların ve avukatların ekonomik anlamda gelir elde etmesini Mersin Barosuna borçludur.

Mersin Barosu, en eski eğitim birimlerine sahiptir. Günümüzde birçok baro, fiziksel mekân yetersizliği nedeni ile stajyer avukatlara sınırlama getirmiştir, ancak Mersin Barosu’nun bu konuda yeterli mekânsal ve teknik donanıma sahip olması nedeniyle, stajyer avukat sayısında bir sınırlaması yoktur” ifadesini kullandı.

“MERSİN BAROSU 100 YILLIK VARLIĞINI, BİRLİK VE DAYANIŞMAYA BORÇLUDUR”

Mersin Barosu’nun Cumhuriyetle yaşıt olduğunu vurgulayan Özdemir, “ Mersin Barosu 100 yıllık varlığını, Cumhuriyet değerlerinden, hukukun üstünlüğünden, kişi hak ve özgürlüklerinden taviz vermemeye borçludur.

Mersin Barosu 100 yıllık varlığını, baronun, avukatların ve avukatlık mesleğinin geleceği için elini taşın altına koymaktan asla korkmamaya borçludur.

Mersin Barosu 100 yıllık varlığını, verdiği kaliteli eğitimlerle geleceğe binlerce hukukçu yetiştirmeye borçludur.

Mersin Barosu 100 yıllık varlığını, meslektaşların birlik ve dayanışmasına borçludur. Mersin Barosu yönetimi olarak, 100 yıllık varlığımıza   hukuk ve adalet mücadelesinden ödün vermeden katkı sunmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“GERİDE KALAN 100 YIL, ÖRNEK MÜCADELELER VE PROJELERLE DOLU”

Mersin Barosu’nun geride bıraktığı 100 yılı, başarılarla dolu, örnek mücadeleler ve projelerle doldurduğunun altını çizen Özdemir,  “Avukat, adil yargılanma hakkının, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında, kişi hak ve özgürlüklerin korunmasında en büyük güvencedir. Bu kutsal görevi ifa eden avukatlar maalesef, her geçen gün daha da büyüyen mesleki sorunlarla karşılaşmaktadır.

Mücadelelerimiz neticesinde mesleki sorunlarımızın çözümünde önemli adımlar da atılmıştır.  Türkiye Barolar Birliği, Mersin Barosu ve diğer barolarımızın dayanışması ve çabaları neticesinde, Avukatlık Asgari ücret Tarifesinde son 2 yılda, en yüksek artış oranı sağlanmıştır.

27 Nisan’da Büyük Savunma Mitingi yapıldı. Başta Baromuz olmak üzere, Türkiye Barolar Birliği ve diğer baroların örgütlü mücadelesi ile büyük bir dayanışma örneği gerçekleştirildi.

Savunma mesleğini yok sayan sorunları siz değerli meslektaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Birçok meslektaşımız, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalmakta, ya da tutuklu olarak yargılanmaktadırlar. 

“AVUKATA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ÜLKE YÖNETİCİLERİ ACİLEN HAREKETE GEÇMELİDİR”

Meslektaşlarımıza yönelik fiili ve sözlü saldırıların her geçen artmasının derin üzüntüsü ve endişesi içerisindeyiz. Avukatlara yönelik saldırılarda, saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanması, hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları nedeniyle; avukatı uyuşmazlığın tarafı gören zihniyetin, yeni saldırılarına sebep olmaktadır. Avukata şiddetin önüne geçilmesi için ülke yöneticilerinin acilen harekete geçmesini ve önleyici tedbirleri almasını istiyoruz. Bilinmelidir ki, avukata yapılan her saldırı esasen halkın adil yargılanma hakkına yöneliktir.

Ülkemizde hukuk fakültesi sayısının her geçen gün artması sebebiyle hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesi, avukatlık mesleğinin faaliyet alanının daraltılması gibi sorunlar, avukatlık mesleğini ekonomik olarak geriye götürmektedir. Kaliteli eğitim vermeyen hukuk fakültelerinin kapatılmasını talep ediyoruz.

Büyük ve güçlü bir aile olan Mersin Barosu’nun her bir ferdiyle, yönetim kurulumuzla, tüm kurullarda görev alan meslektaşlarımızla ve diğer barolarımızla birlikte, mesleğimizin hak ettiği yere kavuşması ve sorunlarımızın aşılması için çalışıyoruz.

Cumhuriyetle yaşıt Mersin Barosu’nun kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlar, baromuzun başarılarına katkı sunan geçmiş dönem tüm baro başkanlarımıza, yönetim kuruluna, diğer kurullarda görev alan ve başarılarımıza destek veren tüm meslektaşlarımıza, yönetim kurulumuz adına teşekkür eder, aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı rahmetle anar, saygılarımızı sunarım. Mersin Barosu, Cumhuriyetle birlikte ilelebet payidar kalacaktır” diye konuştu.