Mersin Valiliği himayesinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) işbirliğinde hazırlanan Dijital Ahilik (DAHİ) Mersin Projesi kamuoyuyla paylaşıldı. Lansman sonunda Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Lansman ve Protokol İmza Törenine Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İsmail Yavuz Özgüven, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, MTSO Yönetim Kurulu, Komite ve Meclis Üyeleri, eğitim ve iş dünyası temsilcileri katıldı. MTSO Mesleki Eğitim Koordinatörü M. Kamil Toksoy’un projenin yol haritasını açıklamasıyla başlayan lansman, açılış konuşmalarıyla devam etti. Organizasyon Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü ve MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile MESEM Bina Yapım Protokolü imzalanmasıyla son buldu. 

ÇAKIR: “TEK DÜŞÜNCEMİZ GENÇLERİMİZ VE GÜÇLÜ GELECEĞİMİZDİR”

Lansmanın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’de yeni bir mesleki eğitim modeli oluşturmak adına MTSO ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bir araya geldiklerini, bu birlikteliğin MTOSB’nin, sanayicilerin de katılımıyla güçlendiğini söyledi. Ardından Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın konuyu himayesine alarak projenin önünü açtığını kaydeden Çakır, “İş birliği ve dayanışmayla bir yola çıktık. Derdimiz kentimiz ve ülkemiz. Tek düşüncemiz gençlerimizle güçlü geleceğimizdir” dedi. Projenin ilk adımının MTSO’nun 41 Meslek Komitesinin gösterdiği kararlılıkla atıldığını ifade eden Çakır, “Komitelerimiz insanımıza, gençlerimize, ülkemize duyduğumuz sorumluluk duygusuyla hareket ederek samimi bir çaba ortaya koydu” dedi. Bu projeyle insan kaynağı yetiştirileceğinin söylendiğini ancak ‘İnsan kaynağı’ terimini kullanmayı sevmediğini dile getiren Çakır, “Biz insanımızı, özellikle gençlerimizi bir kaynak olarak değil, bir değer olarak görüyoruz. Kaynaklar kullanılır ve tüketilir. Oysa değerler üretir, bizleri yüceltir. Olaya bakışımız budur” değerlendirmesini yaptı.

“ARTIK SAHADA EYLEM GÖRMEK İSTİYORUZ”

Çakır, MTSO Meslek Komitelerinin bu anlayışla gençlerin beceri edinmeleri, ekonomide etkin ve nitelikli şekilde yer almaları, köklü ekonomi kültürünün temeli olan ahilik ahlakıyla, etik değerlerle donanmış olmaları, sektörlerinde aranılan ve yaptıkları işlerle saygın birer kişi olmalarını hedeflediğini belirtti. Bu girişimin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de samimi ve bilimsel kucaklamasıyla bir adım ileriye taşındığını kaydeden Çakır süreci şöyle özetledi:

“Değerli Valimiz sahip çıktı. İl Milli Eğitim Müdürümüz, Meslek lisesi müdürlerimiz,  öğretmenlerimiz sahip çıktı. Odamız yönetimi sahip çıktı ve bu sinerji ve heyecanla Türkiye’de ilk kez sadece ilgili akademisyenlerin, öğretmenlerin, yönetici ve özel sektörün değil, velilerin ve öğrenci temsilcilerinin de katıldığı büyük bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayın amacı, ‘daha iyiye nasıl gideriz’ sorusuna cevap bulmaktı ve dahası, bugünün de ötesinde, geleceğin Türkiye’sine mesleki eğitim ve geleceğin meslekleri temelinde “Nasıl hazır oluruz?” işte bunların vizyonunu çizmekti. Bir yol haritamız olsun, yaptığımız çalıştay aynı zamanda ülkemiz eğitim politikalarına da, tabanın sesi olarak, bir damla da olsa katkı versin istedik. Ortaya çıkan raporun sonucunu, Bakanlığımızla da paylaştık. Böylece işin teorik kısmı bitti.”

Bundan sonrasında artık sahada eylem görmek istediklerini belirten Çakır, çalıştayda alınan kararları uygulamak istediklerini söyledi.

İZOL: “GELİŞMEKTE OLAN MERSİN İÇİN EĞİTİM ÖNEMLİ”

MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol sözlerine ülkelerin gelişimiyle eğitim arasındaki bağlantıya değinerek başladı. Gelişmekte olan Mersin için de eğitimin ayrı bir önem taşıdığına değinen İzol, eğitimin geliştirilmesine yönelik geliştirilen böylesi önemli bir projeyi destekleyen tüm kurum ve kuruluşlarla emeği geçenleri tebrik etti.

TEKLİ: “ÇOCUKLARIN DİJİTALE YÖNLENMESİYLE EĞİTİM İVME KAZANIR”

Projenin kendisini heyecanlandırdığını kaydeden MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli “Sanayicinin teknolojiyi takip etmemesi durumunda yok olacağı belli. Dijital dönüşümle fabrikalarını güncelliyorlar ama bizim eğitimde de çocukları dijitale yönlendirmeyle ciddi bir ivme kazanacağımızı biliyorum. Bu eğitim verilmezse sanayi ne personel bulabilir ne de gelişir” dedi. OSB olarak Mesleki Eğitim Merkezi’ni kendi bünyesinde kuran ilk özel okula sahip olduklarına da değinen Tekli, bu konuda yürüttükleri çalışmaların detaylarını aktardı.

KARAGÖZ: “DAHİ MERSİN İLE MESLEKİ EĞİTİM POLİTİKALARI BELGESİ UYUM İÇİNDE”

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ün eğitimde güncel gelişmeleri anlattığı sunumuyla devam etti. Hayata yeni geçirilen ve ortaokul öğrencilerinin yaz aylarında meslek lisesi atölyelerinde eğitim almasını kapsayan Zanaat Atölyeleri hakkında bilgi veren Karagöz, meslek liseleri bünyesinde açılan ortaokulları öğrencilerin üniversite sonrası değil, lise yıllarında mesleklerini seçmesi için yürüttükleri faaliyetleri aktardı. Hazırlanan Mesleki Eğitim Politika Belgesi’nin detaylarına değinen Karagöz, DAHİ Mersin Projesiyle Mesleki Eğitim Politika Belgesi’nin benzerlik ve uyumuna dikkat çekip projede emeği geçenleri tebrik etti.

DURMUŞ: “PROTOKOLLE PROJEMİZ KURUMSAL KİMLİK KAZANACAK”

Milli Eğitim İl Müdürü Fazilet Durmuş, DAHİ Mersin Projesi’ni aralarında dijital dönüşüm, sosyal donatıların güçlendirilmesi, etkili staj yönetimi, uluslararası kaynaklardan yararlanma gibi maddeleri içeren 11 başlıkta ele aldıklarını söyledi. İmzalanacak protokolle çalışmaya kurumsal bir kimlik kazandırılacağını belirten Durmuş, ardından meslek liseleriyle iş dünyasının bağlantılarını güçlendirmeye yönelik bugüne kadar yürütülen çalışmaları özetledi.

PEHLİVAN: “AİLELERİN BAKIŞ AÇISINI GÜNCELLEMEK İSTİYORUZ”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise herkesin gençlerin birer altın bileziği olması için çalıştığını bu projeyleyse meslek edindirmekle kalmayıp o mesleğin en iyisini yetiştirme gayreti olacağını vurguladı. “Öğrencilerin yeteneklerini tespit edip ortaya çıkaralım ama en ileri boyuta taşıyalım” diyen Pehlivan, “Ahlaklı, kültürlü, bilgili hem de yetenekli, dijital çağı, teknolojiyi takip eden nesiller, meslek mensupları yetiştirmek istiyoruz” dedi. Velilerin meslek liselerine bakışını değiştirmenin önemine de değinen Pehlivan, “Ailelerin bakış açısını da güncellemek ve mesleki eğitim algısını pozitife döndürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜVEN: “MERSİN İŞ DÜNYASI OLARAK ODAĞIMIZDA EĞİTİM VAR”

Kuramsal dil öğrenme pratikleri yerini performansa dayalı iletişime bırakıyor Kuramsal dil öğrenme pratikleri yerini performansa dayalı iletişime bırakıyor

MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İsmail Yavuz Özgüven Mersin iş dünyası olarak, odağa eğitimi aldıklarını belirtti. “Bunun göstergesi de Odamız çatısı altında, Mersin iş dünyasının vizyonuyla kurulan ve sektörlerimize, insanımıza, Mersinlilere hizmet veren Eğitim ve Kalkınma Vakfımızdır” diyen Özgüven, bu konudaki en önemli paydaşın Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü olduğunu söyledi. Yapılacak işbirliği protokolünün bu anlamda çok önemli olduğunu kaydeden Özgüven, birçok alanda ortak mesleki eğitimler düzenleyerek katılımcılara hem piyasalarda geçerli olan beceriler kazandıracağını hem de bu sayede daha huzurlu, mutlu bir toplum oluşturulacağını dile getirdi.