Son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar, enerji fiyatlarındaki artış ve asgari ücret düzenlemeleri gibi etkenlerin eczaneler üzerindeki yükü artırdığını belirten Dinçer, şu ifadeleri kullandı: “Eczaneler, günlük operasyonel giderlerini karşılamak için büyük bir finansal baskı altındadır. Kârlılığın düşmesi, personel maliyetlerinin artması ve kira, elektrik, doğalgaz gibi temel giderlerdeki büyük yükseliş, sektörü sürdürülemez bir noktaya getirmiştir.”
Artan maliyetleri karşılayabilmek adına kredi kullanmak zorunda kalan eczacıların finansal açıdan büyük bir yük altında olduğunu vurgulayan Dinçer, ilaç stoklarını sürdürebilmekte zorlandıklarını belirtti. “İlaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınan avro kuru güncellemelerinin yetersizliği ve baremlerle eş zamanlı olarak yapılmaması, eczanelerin kârlılığını %24,86’dan %23,22’ye geriletmiştir. Bu durum, eczacıların ilaç temininde ve hizmet sunumunda büyük aksamalara yol açmaktadır.” dedi.
VATANDAŞLARIN İLAÇ ERİŞİMİ TEHLİKEDE!
Eczacıların karşılaştığı mali zorlukların yalnızca onları ekonomik açıdan tehdit etmekle kalmadığını, aynı zamanda vatandaşların ilaç teminine erişimini de olumsuz etkilediğini belirten Dinçer, “Eczacıların karşı karşıya kaldığı bu ciddi mağduriyetin bir an önce giderilmesi ve sektörün sürdürülebilirliğinin sağlanması adına gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Talat Dinçer, bu kapsamda Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:
- Eczacıların mağduriyetini gidermek ve sektördeki sürdürülebilirliği sağlamak adına, İlaç fiyat kararnamesi’nde yer alan baremlerle avro kuru güncellemelerinin eş zamanlı olarak yapılması için bir düzenleme planınız var mıdır?
- Eczacılar, artan maliyetler ve karlılık kayıpları nedeniyle ilaç temininde zorluk yaşamaktadır. Hükümet, ilaç erişimini olumsuz etkileyen bu durumu çözmek için ne tür önlemler almayı planlamaktadır? İlaç bulunamama sorununa karşı acil bir düzenleme yapılacak mıdır?
- Eczacıların sürdürülebilirliğini sağlamak adına herhangi bir destek veya düzenleme yapmayı planlanmakta mıdır? Eğer planlanan bir çözüm yoksa, eczacılara yönelik acil bir destek paketi sunulacak mıdır?
- İlaçların bulunmaması aynı zamanda halkın da mağduriyetidir. Bu konuda çözüm odaklı çalışmanız var mı?