Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde sosyal belediyeciliğin en iyi örneklerini bir bir hayata geçirerek, sayısız projeyle yurttaşların ihtiyaçlarını karşılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer göreve geldikten sonra Halk Kart, 1 Ekmek 1 Çorba, Mahalle Mutfağı, öğrencilere süt dağıtımı, Kıyafet Evi, Çamaşır Kafe gibi birçok proje Mersin’de ilk kez hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmet projeleri, bundan sonraki süreçte de devam edecek.

Büyükşehir Belediyesi, pandemi sürecinde önemi daha da artan sosyal hizmetler konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdı. Büyükşehir, zorlu süreçte yurttaşlardan gelen tüm talepleri karşıladı.

Halk Kart’tan 11 bin 282 kişi faydalanıyor

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ihtiyaç sahibi ve dezavantajlı vatandaşlara destek sağlayan Halk Kart’tan şu anda 11 bin 282 kişi faydalanıyor. Halk Kart’tan yararlanan yurttaşlar, anlaşmalı yerel esnaftan geniş ürün yelpazesinde alışveriş yapabiliyor. Böylelikle hem ihtiyaç sahiplerine hem de esnafa destek veriliyor. 

Büyükşehir, 2 Aşhane ile hizmet veriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, merkez ve Tarsus İlçesi’nde hizmet veren iki aşhanesi ile yoksulluk, engellilik, yaşlılık veya sağlık sorunu gibi nedenlerden dolayı evde yemek yapamayan ihtiyaç sahiplerine hafta içi 5 gün tek öğün olmak üzere ücretsiz sıcak yemek ulaştırıyor. Merkezdeki Aşhane’den günlük 1268 kişiye, Tarsus’taki Aşhane’den ise 87 kişiye yemek hizmeti veriliyor.

Büyükşehir ekipleri, salgın sürecinde de yurttaşlara sıcak yemek sağladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Koronavirüs salgını nedeniyle oluşturulan Kriz Merkezi’ne gelen başvurular sonucunda ihtiyaç sahibi ve evinden çıkamayan yurttaşlara, günlük ortalama 9 bin kişilik yemek ulaştırıldı. 23 Mart-1 Haziran 2020 tarihleri arasında toplam 415 bin 347 kişilik sıcak yemek yardımı yapıldı.

Mahalle Mutfağı ile 3 yemek 3 TL

Büyükşehir tarafından Mersin’de ilk kez yapılan hizmetlerden olan Mahalle Mutfağı’nın ilki Toroslar İlçesi Halkkent Mahallesi’nde bulunan Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde 13 Mart 2020 tarihi itibariyle hizmet vermeye başladı. Aşhane’de 3 çeşit ve tek öğün olarak hazırlanan yemekler, 17.00-19.00 saatleri arasında 3 TL karşılığında vatandaşlara sunuluyor. Ayrıca 3 mobil Mahalle Mutfağı da kentin çeşitli mahallelerinde konuşlanarak yurttaşlara yemek hizmeti sunuyor.

1 Ekmek 1 Çorba Projesi ile 44 farklı noktada vatandaşlara çorba ikramı

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019’un Kasım ayında Mersin’de ilk defa başlatılan proje kapsamında Mersin merkez, Tarsus, Erdemli ve Silifke ilçelerinde haftanın 6 günü belirlenen 44 farklı noktada vatandaşlara çorba ikram ediliyor.

Okul sütü projesi pandemide de devam etti

Büyükşehir’in Kasım 2019’da başlattığı ve çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Süt Senin Gurur Mersin’in” adını taşıyan okul sütü projesi, pandemi sürecinde de devam etti. Koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapanmasının ardından Sosyal Hizmetler ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, sütleri öğrencilerin evlerine kadar götürdü. 

Pandemi öncesi dönemde Akdeniz, Toroslar ve Tarsus İlçelerinde toplam 35 ilkokulda, haftada 2 gün toplam 28 bin öğrenciye 200 ml’lik paketlerde süt dağıtımı yapılarak, haftalık 56 bin paket süt öğrencilere ulaştırıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıracağı entegre yapı, Halkkent’in çehresini değiştirecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Halkkent Mahallesi’nde kuracağı entegre yapıda taziye evi, emekli evi, kadınlar için meslek edindirme kurs atölyeleri, öğrenciler için dershane, çocuklar için kreş yer alacak. Proje, yıllardır ihmal edilen Halkkent’i kalkındıracak, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere mahalle sakinlerinin sosyalleşmesine, kişisel gelişimine katkı verecek. Entegre yapının zemin katında bulunan dükkanlar da mahalleyi canlandıracak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Halkkent’in çehresini değiştirecek entegre yapının bölgeye önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Seçer, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların daha çok taziye evleri talep ettiğini ifade ederek, “Bazı yerlerde çok amaçlı toplum merkezleri oluşturacağız, bazı bölgelerde daha lokal taleplere, örneğin taziye evi taleplerine yanıt vereceğiz. 2023 sonuna kadar bu taleplerin yoğun olduğu Akdeniz’de ve Toroslar’da talepleri karşılayacağız” dedi.

Pandemide 11 bin 890 adet bebek paketi dağıtıldı

Bebekleri olan dar gelirli aileler için Koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla “El Bebek Gül Bebek Projesi” başlatıldı. Salgında hizmet veren Kriz Merkezi’ne gelen talepler doğrultusunda, içerisinde bebek bezi, bebek maması, şampuan, ıslak mendil ve sabunun bulunduğu 11 bin 890 adet bebek paketi ailelere hediye edildi.

Kıyafet Evi açıldı, 795 ihtiyaç sahibi aileye kıyafet sağlandı

Büyükşehir Belediyesi, 19 Mart 2020’de hizmete açtığı Kıyafet Evi ile Mersin’de bir ilki daha gerçekleştirdi. Kıyafet Evi’nin ilk şubesi Ulu Çarşı’da açıldı ve öncelik çocuklara verildi. Ağustos ayı itibariyle toplam 795 ihtiyaç sahibi aile hizmetten faydalandı. Tek bir ailenin en az 4 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde bugüne kadar Kıyafet Evi’nden yararlanan kişi sayısı yaklaşık 3 bin 200’ü buluyor.  Yoksul ve ihtiyaç sahibi yurttaşlar, Kıyafet Evi’nden yılda 3 kez, kişi başı 3 parça kıyafet alabiliyor.

Emekli Evi, emeklilerin ikinci evi oluyor

Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de yaşayan emekli vatandaşların emeklilik süreçlerini daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri ve kaliteli vakit geçirebilmeleri amacıyla merkez ve Tarsus’ta hizmet veren Emekli Evi’nde çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler düzenliyor, aynı zamanda ücretsiz olarak çay ve kahve ikramı yapılıyor. 2020 yılı Temmuz ayı itibariyle Mersin Emekli Evi’nden 1318, Tarsus Emekli Evi’nden ise 45 emekli vatandaş yararlanıyor.

Çamaşır Kafe ile öğrencilere önemli destek

Üniversite öğrencilerine haftanın 7 günü sabahları çorba, gün boyu ise çamaşır yıkama-kurutma, çay ve mini kütüphane hizmeti sunan Çamaşır Kafe, Mersin’de bir ilk olarak Kasım 2019’da açıldı. İlki Yenişehir İlçesi Üniversite Caddesi’nde hizmete giren Çamaşır Kafe’nin ikinci şubesi Tarsus İlçesi Yüzbaşı Yaşar Caddesi’nde hizmete başladı. 2020 yılı Temmuz ayı itibariyle Mersin Çamaşır Kafe’den toplam 423 öğrenci faydalandı.

Kentin göç sorunu ile ilgili çalışmalar Uyum Masası ile yapılacak

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılından bu yana yaşanan kitlesel göçten en çok etkilenen illerden olan Mersin’de göçle birlikte meydana gelen kültürel, psiko-sosyal ve fiziki sorunların en aza indirilmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde Uyum Masası oluşturdu. Uyum Masası ile ortaya çıkan veya çıkabilecek sorunlar için öncelikle envanter çalışması yapmak, göç eden bireylerin kente entegrasyonunu sağlamaya yönelik psiko-sosyal uyum faaliyetleri gerçekleştirmek, eğitim seminerleri düzenlemek ve kentsel değerlerin kazanılmasına yönelik çalışmalarda bulunmak amaçlanıyor.

Kurs Merkezleri 8 noktada 4 bin 334 öğrenciye hizmet verdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ailesinin ekonomik durumunun yetersiz olması sebebiyle üniversite sınavına hazırlanmak amacıyla ücretli kurs desteği alamayan lise son sınıf veya mezun öğrencilere Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nde ücretsiz eğitim olanağı sağlıyor. Mersin merkezin yanı sıra Tarsus, Anamur, Gülnar, Silifke, Mut, Erdemli ve Aydıncık’ta hizmet veren Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nde eğitim alan öğrenci sayısı 4 bin 334 öğrenciye çıkarıldı. Pandemi sürecinde eğitime ara verilmesinin ardında, kurs merkezlerinde uzaktan eğitime geçildi.

7 bin 384 üniversite öğrencisine eğitim yardımı

Büyükşehir Belediyesi, devlet üniversitelerinin en az 4 yıllık bölümlerinde okumaya hak kazanan, vakıf üniversitelerinin ise yine 4 yıllık bölümlerini tam burslu olarak kazanmış, ailesinin Mersin’de ikamet etmesi şartı ile başvuru yapan üniversite öğrencilerine eğitim yardımı yapıyor. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında 1000 TL olan eğitim yardımı, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında 1.250 TL’ye çıkarıldı. 7 bin 384 üniversite öğrencisi bu hizmetten yararlandı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla öğrenim yardımı 2020-2021 eğitim dönemi için 1400 TL’ye yükseltildi.

Evi yanan ailelere eşya yardımı yapılıyor

Doğal afet veya yangından evi zarar gören ihtiyaç sahibi yurttaşlara ev eşyası yardımı yapan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 2019 yılı Nisan ayından bu yana toplam 202 aileye eşya yardımında bulundu.

Büyükşehir ekipleri, 2020 yılında yeni bir uygulama daha başlatarak, doğal afet ve yangından zarar gören, yaşadığı mekânın yaşam koşullarının uygun olmadığı tespit edilen ihtiyaç sahiplerinin evlerine sosyal hizmet uzmanlarının incelemelerin ardından bakım, onarım, tadilat, boya ve badana işlemleri de yaparak, yurttaşların yaşam şartlarının iyileştirilmesini amaçlıyor. 2020 yılı içerisinde 9 aile bu hizmetimizden faydalandı.

Sosyal hizmetlerle tüm yurttaşlara ulaşılması amaçlanıyor

Büyükşehir Belediyesi, dini bayramlarda gıda yardımı, iftar yemeği, kurban bağışı gibi hizmetlerle de yurttaşların yanında yer alıyor. Dini ve milli bayramlarda mevlit ve taziye yemeği hizmeti de gerçekleştirilirken, şehit aileleri ve gazilere yönelik psiko-sosyal destek hizmeti sağlanıyor, ev ziyaretleri yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Mersin dışında meydana gelen doğal afetlerde de ihtiyaç doğrultusunda gıda ve kıyafet gibi yardımlarda bulunarak, tüm yurttaşlara ulaşıyor.