Pandemi ile birlikte durma noktasına gelen turizm sektörünün sezonda yeniden canlanıp ayağa kalkması için sektör temsilcileri hibe destekler istiyor. Kredilerle artık sonuç alma fırsatının kaçırıldığını vurgulayan MTSO 25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, sonuç odaklı çözümler bekliyor. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri pandeminin sektöre etkilerini değerlendirdi. Tüm dünyada pandemiden en çok etkilenen sektörün turizm olduğunu vurgulayan Meclis Üyeleri, sorunun artık kredilerle çözülemeyeceğini, hibe desteklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Sektör olarak ülke ekonomisine yılda ortalama 30-40 milyar dolar kazandırdıklarını hatırlatan Meclis Üyeleri zor günlerden geçtikleri şu günleri en az hasarla atlatabilmek adına bu kazandırdıkları rakamın en azından 1 milyar dolarlık kısmının hibe olarak geri verilmesi talebinde bulundu. Turizmin otelcilerden turizm acentelerine kadar tüm kesimlerinin sorun yaşadığı, seyahat acentelerinin yüzde 70’e yakın bölümünün son 10 aydır hiç iş yapamadığı vurgulanan değerlendirmede gelecek sezona daha dinamik başlanabilmesi adına cansuyuna duyulan ihtiyaç dile getirildi. 

EFOR ÇAY HALKA AÇILIYOR EFOR ÇAY HALKA AÇILIYOR

İzol: “Denizi geçerken küçük sularda boğulmayalım”
Meclis Başkanı ve Lagos Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hamit İzol hizmet sektörünün tamamının pandemi ile birlikte sıkıntıya girdiğini ve hizmet sektörünün yarısına yakınını ise turizmcilerin oluşturduğunu söyledi. “İnsanlar evine ekmek götüremiyor. Kısa çalışma ödeneğinden de yararlanamıyoruz. Sektör zor durumda” diyen İzol, “Çalışanlar da işverenler de sıkıntıda. Oteller mevcut durumda yüzde 18-20 doluluk ile çalışıyor. Oysa maliyetinizi çıkarmanız için en az yüzde 40 doluluk gerekiyor. Büyük zarar var” ifadelerini kullandı. Kredilerin de artık sektörü ayakta tutmaya yetmeyeceğini vurgulayan İzol, “Artık limitlerimiz doldu. Kredi verilmesi için ek teminatlar isteniyor. Çoğu işletmeci teminat bulamıyor, bulabilen de kredi alma şartlarını yerine getiremiyor. Oteli satmak isteyene dahi alıcı çıkmıyor. Çalışmayan işletmeye kimse itibar etmiyor” dedi. Bu nedenle artık devletten destek beklediklerini kaydeden İzol, “Unutulmamalı ki bu sektör çalıştığı süreçte ülke ekonomisine yılda ortalama 30-40 milyar dolar para getiriyor. Biz de bugün zor günlerden geçen sektörümüze en azından 1 milyar dolar harcamasını bekliyor ve bunu hak ettiğimizi düşünüyoruz. 1 milyar dolarlık destek tüm sektörü ayağa kaldırır” dedi. 
Pandeminin Nisan – Mayıs aylarında sona ermesini beklediklerini ve Mersin’in kent olarak pandemi sonrasına hazırlandığını dile getiren İzol sözlerini şöyle tamamladı: “Kent turizmi pandemi sonrasına yönelik hazırlıklarını yapıyor. Odamızın da desteklediği, valilik koordinatörlüğünde devam eden çok güzel turizm projeleri var. Aynı zamanda gerek Çukurova Bölgesel Havalimanı gerek Antalya – Mersin Sahil Yolu yatırımı gibi devam eden kamu yatırımlarında güzel gelişmeler oluyor. Önümüzdeki süreçte Oda olarak üzerinde çalıştığımız Turizm A.Ş’yi de faaliyete geçireceğiz. Bu nedenle sektörün geleceğini çok parlak görüyoruz. Gelecek kaygımız yok ama önce bugünü kurtarabilmeliyiz. Denizi geçerken küçük sularda boğulmayalım. Nefes alabilmemiz sağlanmalı.”

Bayındır: “Sektöre özel destekler bekliyoruz”
Meclis Üyesi ve Gita Turizm Sahibi Hakan Bayındır da şu anda en önemli sorunu finansman noktasında yaşadıklarını vurguladı. Dünya Turizm Örgütü’nün tüm dünyada pandemiden en fazla etkilenen sektörün turizm olduğunu açıkladığını bildiren Bayındır, sorunun artık resmileştiğini dile getirdi. “Gelecekle ilgili bir kaygımız elbette yok. Türkiye’de de Mersin’de de turizm alanında iyi yatırımlar yapılacak ve önümüz açıktır. Ancak o güzel günler geldiğinde turizmcilerin ne kadarı ayakta kalabilecek işte bizim derdimiz bu” diyen Bayındır sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Sektör temsilcilerinin büyük bir bölümü artık tükenme noktasına geldi. Seyahat acentelerinden örnek verecek olursam son 10 aydır yüzde 70’in üzerindeki işletme hiç çalışmadı. Hep Mart ya da Nisan gibi pandeminin biteceğine dair iyimser tahminler yapıyoruz ama Temmuz’a kadar uzayacak olursa sektördeki iflaslar yüzde 80’leri bulacak.” dedi.
Bu dönemde sektöre özel destekleme beklediklerini kaydeden Bayındır, devletin KGF kredileri açıkladığını ancak faiz oranlarının çok yüksek olması ve bankaların turizm sektörünü riskli görmesi nedeniyle bu kredilerden yararlanamadıklarını anlattı. Seyahat acenteleri ve otellerin bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini, biri olmadan diğerinin yoluna sağlıklı şekilde devam edemeyeceğini belirten Bayındır, seyahat acenteleri olarak nefes alamaz duruma gelip boğulduklarını, kapanma noktasına geldiklerini söyledi. Özellikle Ocak ayında asgari ücretteki artış ve vergilerin turizm sektörüne bir darbe daha vurduğunu ifade eden Bayındır, “Biz insan gücü ile çalışıyoruz. Otelleri açın toplantılar, düğünler başlıyor dendi oteller ihtiyacı olan sezon personelini kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadan işe aldı. Sonra tekrar yasaklar geldi ve işçi çıkarmak da yasaklandı. Üstüne bir de ücret artışları geldi ve hiçbirimiz bu ay sonunda ne olacağını, nasıl ödeme yapacağımızı bilmiyoruz. Pandemi bugün bitse tüm işletmeler kapısını açıp çalışmaya devam edebilir. Ancak seyahat acentelerinin pandemi bitse dahi yeniden iş yapabilmesi için en az 3 aya ihtiyacı var. Bu nedenle yeniden ayağa kalkmak adına cansuyu bekliyoruz” dedi.