“Hepimizin Ortak Noktası” Kahve Dünyası, her yıl 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kapsamında gerçekleştirdiği tüketici alışkanlıkları anketinin sonuçlarını açıkladı. Sosyal medya üzerinden 8000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anketin bulguları, Türk kahvesinin kültürümüzdeki derin yerini ve Türk kahvesine olan tutkumuzu bir kez daha gözler önüne serdi.

TÜRK KAHVESİNİ SADE İÇİYORUZ

Türk kahvesi tercihleri arasında en popüler seçenek sade kahve, katılımcıların %69'u sade kahve tercih ettiğini belirtiyor. Bununla birlikte, %24'ü orta şekerli kahve tercih ederken, %7'lik bir kesim şekerli Türk kahvesini tercih ediyor.

TÜRK KAHVESİ YAPIMINDA EN ÖNEMLİ UNSUR: TAZELİK!

Anket, Türk kahvesi yapımında en önemli unsurlar hakkında dikkat çeken sonuçlar ortaya koyuyor. "Sizce Türk kahvesi yapımında en önemli unsur nedir?" sorusuna katılımcıların %64’ü, kahvenin mükemmel lezzetini elde etmek için en önemli faktörün tazelik olduğunu belirtiyor. Katılımcıların %20’si ise kahvenin kavurma oranının önemli bir etken olduğunu ifade ederken, köpük miktarı, %16’lık bir oranla Türk kahvesinin yapımındaki bir diğer önemli unsur olarak öne çıkıyor.

TÜRK KAHVESİ: ÖZEL ZAMANLARIN VAZGEÇİLMEZİ

Anket aynı zamanda, Türk kahvesinin hayatımızdaki önemli yerini de ortaya koyuyor. Sonuçlara göre, ankete katılanların %48’i Türk kahvesini “kendine ayırdığı en özel zaman” olarak tanımlıyor. Bu oran, kahvenin kişisel ritüellerde ne kadar önemli bir rolü olduğunu gösteriyor. Katılımcıların %26’sı için ise Türk kahvesi, “olmazsa olmaz” bir öğe olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, %17’lik bir kesim Türk kahvesini “günün en güzel anı” olarak görüyor.  Diğer yandan Katılımcıların %9’u, Türk kahvesini “en yakın arkadaşı” olarak tanımlıyor.

TÜRK KAHVESİ İÇERKEN KEYİFLENİYORUZ

Sonuçlar, Türk kahvesinin sadece bir lezzet değil, aynı zamanda güçlü duygularla özdeşleşen kültürel bir deneyim olduğunu da gösteriyor. Katılımcıların %63’ü, “Türk kahvesi içtiğinizde size en çok hangi his eşlik eder?” sorusuna “keyif” yanıtını verirken, %27’si Türk kahvesinin kendilerine huzur verdiğini belirtiyor. Öte yandan, %8’lik bir kesim, Türk kahvesi içtiklerinde kendilerini enerjik hissettiklerini söylüyor. %2’lik bir kesim ise kahveyi kutlamalarla bağdaştırıyor.

İKRAMLAR TÜRK KAHVESİNİN KEYFİNİ KATLIYOR

Ankette Türk kahvesi tutkunlarının bu keyfi hangi detayların artırdığına dair görüşleri de yer alıyor. Katılımcıların %32’si, Türk kahvesinin yanında sunulan ikramların — su, lokum veya çikolata gibi — kahve keyfini önemli ölçüde artırdığını belirtiyor. Anketda sohbetin önemi de ön plana çıkıyor: Katılımcıların %28’i, Türk kahvesinin keyfini artıran en önemli unsurun, yanında yapılan sohbetler olduğunu ifade ediyor. Keyfi artıran bir diğer detay ise bol köpük. Katılımcıların %28’i, Türk kahvesinin köpüklü sunumunun keyiflerini tamamladığını söylüyor. Köpük, lezzetin ve ustalığın bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Özel fincanlar ve sunum da keyfi artıran bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Katılımcıların %12’si, kahve deneyimlerini özel kılan detayın fincanlar ve sunum şekilleri olduğunu belirtiyor.

KATILIMCILARIN YARISINDAN FAZLASI, TÜRK KAHVESİNE ÇİKOLATA NOTALARI EKLEMEYİ TERCİH EDİYOR

Birbirinden değerli projelerle Ezgi Çelik Birbirinden değerli projelerle Ezgi Çelik

Anket, katılımcıların Türk kahvesine kişisel dokunuşlar ekleme konusundaki tercihlerini de ortaya koyuyor. "Kendi Türk kahvenizi yaratacak olsanız, nasıl bir tat veya aroma eklerdiniz?" sorusu yöneltildiğinde, katılımcıların %52'si, Türk kahvesine çikolata notaları eklemeyi tercih ediyor. Katılımcıların yaklaşık üçte biri (%38) ise hafif vanilya aromasını tercih ettiğini belirtiyor. Öte yandan, %10’luk bir kesim, Türk kahvesine baharat karışımı eklemeyi tercih ediyor.