Mersin Büyükşehir Belediyesi, göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdiği projelerle tarımsal üretime önemli destekler veren Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde üreticiye umut olacak projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Avokado Fidanı Dağıtımı Projesi” kapsamında Büyükşehir, tarımsal üretimi desteklemek ve geliri yüksek alternatif ürünleri yaygınlaştırmak amacıyla Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli ilçelerinde üreticilere toplam 3 bin 250 adet avokado fidanı dağıttı. Büyükşehir’in toplam 206 üreticiye dağıttığı ve “yeşil elmas” olarak tabir edilen avokado meyvesinin fidanları sayesinde üretim çeşitliliği artacak ve bölgede alternatif ürün kaynaklı ekonomik fayda sağlanacak.

232 dekar alan avokado üretimine kazandırılacak

Verdiği fide ve fidan destekleriyle çiftçilerin yüzünü güldüren Büyükşehir Belediyesi, yüksek gelire sahip avokado fidanıyla üreticileri alternatif ürünlere yönlendirmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından % 50 hibeli olarak gerçekleştirilen proje ile üreticiler, dağıtımı yapılan fidanlardan ortalama 4-5 yıl içerisinde ürün elde etmeye başlayacak. Bu sayede 232 dekar alan avokado üretimine kazandırılmış olacak.

Üreticiler 5. yılın sonunda 1 dekar alandan ortalama 1.064 kg ürün alabilecek

TEKSTİL FABRİKALARI YURTDIŞINA TAŞINIYOR TEKSTİL FABRİKALARI YURTDIŞINA TAŞINIYOR

“Bacon, Hass, Fuerte, Zutano” olmak üzere 4 önemli çeşit avokado, Akdeniz sahil kesimi koşullarında bölgeye adapte olabiliyor. Bu nedenle sahil kesiminde yer alan Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli ilçelerinin uygun ekolojik yapıları üreticilere avantaj sağlıyor. Desteklenen üreticilerin 5. yılın sonunda 1 dekar alandan ortalama 1.064 kg ürün alması ve bunun karşılığında brüt 16 bin TL kazanç elde edecekleri dikkate alındığında hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Avokadonun önemli bir gelir kaynağı olabileceğini düşünen üreticiler, fidanlarını teslim almadan önce Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ziraat mühendislerinden uygun dikim zamanı, gübreleme, budama, iklim ve toprak istekleri gibi konularda önemli bilgiler edindi.