Sektör olarak kasım ayında en çok mandalina, domates ve limon ihraç ettiklerini belirten Başkan Ferhat Gürüz, en yüksek değerlere Rusya, Irak ve Ukrayna pazarlarında ulaştıklarını bildirdi. Başkan Ferhat Gürüz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin söz konusu dönemde 185 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek sektör ihracatına yüzde 47 oranında destek verdiğini duyurdu.
“TARIM BAKANIMIZLA BİRLİKTE AB’Lİ MUHATAPLARIMIZA TALEPLERİMİZİ İLETTİK ”
Sektörün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ihracat pazarlarında yaşanan sorunların çözümüne yönelik büyük gayret gösterdiğini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, kasım ayı sonunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın başkanlığında Brüksel’de gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Tarım Diyaloğu toplantısında Bulgaristan’da yaşanan sorunları gündeme getirdiklerini, Avrupalı muhataplarından acil çözüm talep ettiklerini söyledi.
Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında yüzde 39 paya sahip AB pazarına yönelik sevkiyatların yüzde 30’unun Bulgaristan üzerinden sağlandığını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, Bulgaristan tarafında analiz sürelerinin kısaltılması, laboratuvar kapasitesinin artırılması ve gümrük işlemlerinin hızlandırılması için girişimlerde bulunduklarını belirtti.
“YILIN 11 AYINDA AB’YE İHRACATIMIZ 1 MİLYAR 162 MİLYON DOLAR”
Yılın 11 ayında 3 milyar dolar ihracat değerine ulaşan sektörün AB’ye 1 milyar 162 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, “Bulgaristan, yaş meyve sebze ihracatında AB’nin belirlediği standartları uyguluyor. Bu standartlar gereği ihraç edilen ürünlerin analiz edilmesi gerekiyor. Ancak analiz sürelerinin uzun olması, ihracatçı firmalarımızı mağdur ediyor. Bir başka sıkıntı Bulgaristan sınır kapılarında laboratuvar kapasitesinin yetersizliğidir. Bu nedenle analizler uzun sürmektedir. Gümrük işlemlerinin yavaş yürümesi de ihracatçı firmalarımız arasında mağduriyetlere yol açmaktadır. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli pazar olan AB’de tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıları dile getirdik ve çözüm için taleplerimizi ilettik. Konuyu her yönüyle takip ediyor, mağduriyetlerin önüne geçecek çözümler üretmenin gayretini gösteriyoruz.” dedi.
“İHRACAT HACMİNDE EN GÜÇLÜ ARTIŞLARI IRAK, GÜRCİSTAN VE KANADA PAZARLARINDA YAKALADIK”
Türkiye’nin kasım ayındaki ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Türk yaş meyve sebze sektörü olarak yılın 11’inci ayında 576 bin 915 ton ürünü değere dönüştürdük. En çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında mandalina, domates ve limon ilk üç sırada yer aldı. Yüzde 19 artışla 130 milyon dolarlık mandalina, yüzde 81 artışla 46,7 milyon dolarlık domates ve yüzde 22 artışla 46,4 milyon dolarlık limon ihraç ettik. En fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülkeler listesinde 115,9 milyon dolar değer ile Rusya birinci, 50,9 milyon dolar değer ile Irak ikinci, 31,4 milyon dolar değer ile Ukrayna üçüncü sırada yer aldı. Kasım ayında ihracat hacmini artırdığımız pazarlara baktığımızda, yüzde 372 artış ile Irak lider olurken bu ülkeyi yüzde 149 artış ve 2,9 milyon dolar değer ile Gürcistan, yüzde 132 artış ve 4 milyon dolar değer ile Kanada takip etti. Polonya, Birleşik Krallık ve Romanya pazarlarında da anlamlı artışlara imza attık.”