AKMİB, İLK ÇEYREKTE YİNE AKDENİZ’İN İHRACAT ŞAMPİYONU AKMİB, İLK ÇEYREKTE YİNE AKDENİZ’İN İHRACAT ŞAMPİYONU

Lojistik sektör temsilcileri yurtiçi yük taşımacılığı hizmet alımlarına getirilen KDV tevkifatı uygulamasının sektörde karmaşaya neden olacağı görüşünde. Yeni uygulamanın sektörü zorlayacağını belirten sektör temsilcileri, düzenlemenin karmaşaya mahal vermeyecek şekilde yeniden ele alınmasını talep ediyor. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 41 No’lu Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Murat İlça ve Servet Ece sektör sorunlarını dile getirip çözüm önerileri sunarak, sektörün taleplerini anlattı. 1 Mart’tan itibaren uygulamaya giren KDV tevkifatı uygulamasının getirdiği sıkıntıların öne çıktığı değerlendirmede yeni dijital takograf uygulamasının hayata geçmesi sırasında yaşanan aksaklıklara da değinildi. Son dönemlerde otoyol zamları, akaryakıt zamları, artan personel gideri gibi yükselen maliyetler de dile getirilen konular arasında yer aldı.

İlça: “Tevkifat uygulaması yerine KDV indirimi daha anlamlı”
41 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Öz Kiraz Nakliyat ve Kiraz Lojistik firmalarının Sahibi Murat İlça, 1 Mart’tan itibaren yürürlüğe giren KDV tevkifatı uygulamasının sektöre etkisini değerlendirdi. 16.02.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 35 Seri No’lu KDV Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklikler yapıldığını bildiren İlça, “Söz konusu değişikliklerle 2021 yılı Mart ayından itibaren karayoluyla yapılan yurtiçi yük taşımacılığı hizmet alımlarında 2/10 KDV tevkifatı uygulanmaya başlandı. Tebliğde, taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılamayacağı ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, KDV tevkifatı uygulanacağı yer alıyor. Bu uygulama sektörü zorlayacak, hatalı kesilen faturalardan dolayı birçok firmamız cezaya maruz kalacak. Komite olarak Mali Müşavirler Odası’nın görüşüne başvurduk, alacağımız bilgiler doğrultusunda ilgili tebliğin karışıklığa neden olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi için TOBB nezdinde girişimlerde bulunacağız” dedi. 
Yeni uygulama ile sektöre haksızlık yapıldığını düşündüğünü belirten İlça, devletin KDV toplamak için KDV’nin yüzde 20’sini firmalar üzerinden tahsil etmesi yerine KDV indirimine gitmesinin daha çok sonuç getireceğine inandığını söyledi. Yeni uygulamanın sektöre ek yük getireceğini ifade eden İlça, “Beyan verirken artık çift beyan vermek durumunda kalacağız. Kendi ödeyeceğimiz KDV için ayrı beyan, taşımasını yaptığımız firmalardan toparladığımız KDV için de ek beyan vereceğiz. Bu sorunun çözümü ve daha detaylı bilgi sahibi olabilmek adına önümüzdeki günlerde Mali Müşavirler Odası ile bir toplantı planlıyoruz. Sektörün bu noktada kafası oldukça karışık. Bu toplantı sonrasında oluşturacağımız raporu Odamız aracılığıyla TOBB ile paylaşmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Ece: “Takograf uygulaması için önce altyapı sağlanmalı”
41 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Bravo Lojistik Firmasının Sahibi Servet Ece ise ağırlıklı olarak yeni dijital takograf uygulamasındaki altyapı eksikliklerine değindi. Yeni uygulama gereği şoförlerin 4 saatte bir dinlenmesi gerektiğini, iki kez 4 saatlik yolculuk yapması sonrasında ise şoför değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Ece, özünde iyi bir sistem olmasına rağmen uygulamada altyapı sorunlarıyla karşılaştıklarını dile getirdi. Türkiye’nin otoyollarında yeterli aralıklarda park alanı bulunmadığını kaydeden Ece şöyle konuştu: 
“Şoförümüz 4 saati doldurduğunda bulunduğu alanda bir TIR Parkı bulamaması nedeniyle benzin istasyonuna girerek dinlenmek durumunda kalıyor. Ancak oradan mazot almadığı, yemek yemediği için benzin istasyonları alanlarının doldurulmasını istemiyor. Yol kenarlarında durduklarında trafiği engelliyorlar sorun yaşanıyor. Kısacası Avrupa’da uygulanan kuralların ülkemizde de uygulanması usul olarak çok güzel ama altyapımızın uygun olmaması ciddi sıkıntı. Kurallara uyulmaması durumunda çok ciddi para cezaları ile karşılaşmamız da cabası. Üstelik bu uygulama canlı hayvan taşımalarında tamamen kaldırılmalı. Hayvanların dinlenme alanı hiç bulanmadığı için hayvan refahı bozulup sağlığı tehlikeye giriyor.”
Aynı zamanda Türkiye’de mesafelerin uzak olduğunu da dile getiren Ece, Avrupa’da en uzak yolun 12 saatte tamamlandığını, Mersin’den İstanbul’a gidecek bir aracın ise 20 saatte ulaştığını söyledi. Bu nedenle yeni uygulamaya göre çift şoför çalıştırmak gerektiğini de belirten Ece, bu durumun da navlun maliyetlerini artırması nedeniyle rekabet edemediklerini söyledi. Rekabetin güçlenmesi için maliyetlerin düşmesi gerektiğini vurgulayan Ece, “Ancak maalesef bizim maliyetlerimiz düşmek yerine gerek otoyol zamları gerek mazot, lastik sigorta zamları, gerek personel ücretlerindeki artışla gün geçtikçe yükseliyor. Buna iş hacmindeki daralma da eklendiğinde sektörün ciddi bir sınavdan geçtiğini söyleyebilirim” dedi. 
Ece, sektörün rahatlatılabilmesi için uygulamalar hayata geçirilmeden önce altyapısının iyi değerlendirilmesini talep etti.