Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer öncülüğünde çevreci bir Mersin yaratmak için çalışmalarına devam ediyor. Ulaşımın rahatlaması ve vatandaşların güzergah taleplerine daha kısa sürede yanıt vermeyi amaçlayan Büyükşehir, bu kapsamda 73 adet CNG yakıtlı çevre dostu otobüs alımına gitti. Yakın zamanda teslim edilecek doğalgaz yakıtlı araçların yanı sıra diğer belediye otobüslerinin de ulaşım merkezi olarak hazırlanan Toplu Taşıma Yerleşkesi’ne ilişkin çalışmalar devam ediyor.
Yerleşkede dolum istasyonlarından dinlenme alanlarına kadar her ayrıntı düşünüldü
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri, Etüt ve Projeler ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı paydaşlığında yürütülen ve Toroslar İlçesi’nde MEŞOT’un kuzeyindeki atıl bir alanda çalışmaları süren Toplu Taşıma Yerleşkesi için üniversitelerden akademik danışmanlık hizmeti de alınıyor. Arsa alanı 67 bin 837 metrekare, yapı alanı ise 8 bin 416 metrekare olan Toplu Taşıma Yerleşkesi, 404 adet belediye otobüsü park yeri, doğalgaz ve akaryakıt dolum istasyonları, araç bakım atölyesi, araç yıkama alanının yanı sıra görüntüleme merkezi, dinlenme alanları ve ofislerin yer aldığı bir ulaşım merkezi olacak. Alanda Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı teknik ekipler tarafından zemin güçlendirme ve saha iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Çevre dostu araçların dolumu bu tesiste olacak
2021 yılı içerisinde teslim edilecek olan 73 doğalgaz yakıtlı otobüs için bir dolum istasyonu bu tesis içinde yer alacak. Başkan Seçer, doğalgaz yakıtlı araçların hem çevre dostu hem de yakıt tasarrufu ile daha az maliyetli olduğunu belirterek, bu alandaki çalışmalara büyük önem verdiklerini vurguluyor. Toroslar İlçesi’nde yapılacak tesisle ilgili de bilgi veren Başkan Seçer, “Bu yıl başlattığımız 40 milyon liralık bir yerleşke projemiz vardı. Onun içerisinde CNG’li araçlar için bir dolum tesisi yapacağız” açıklamasında bulunmuştu.
79 dönüm alana sahip proje
Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nda İnşaat Mühendisi olarak görev yapan İbrahim Can Değerli, Toplu Taşıma Yerleşkesi zemin güçlendirme ve saha işlerinde kontrol görevini yürüttüğünü belirterek, “Toplu Taşıma Yerleşkesi projesine göre CNG yani sıkıştırılmış doğalgaz ve akaryakıt istasyonu, araç yıkama alanları, filo merkezi, atölye binaları ve depo olarak kullanılacak sundurmalı yapılar bulunacaktır. İhalesi yapılarak sözleşmesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığımızca yürütülen bu iş kapsamında zemin iyileştirme işleri ve saha işleri yapılmaktadır. CNG ve akaryakıt istasyonu işi ve bahsettiğim diğer binalar ise bir program dahilinde gerçekleştirilecek ihaleler kapsamında yapılacaktır” dedi.
“Zemin iyileştirme yöntemi olarak dinamik kompaksiyon uygulaması yapılmaktadır”
Yerleşkede yürütülen çalışmaların ayrıntılarından bahseden Değerli, şöyle devam etti:
“Zemin iyileştirme yöntemi olarak dinamik kompaksiyon uygulaması yapılmaktadır. Sahada yapılan uygulamalar tarafımızdan takip edilerek gerekli noktalarda sondaj çalışmaları, saha deneyleri ve laboratuvar deneylerinin yapılması sağlanarak Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı, iş kapsamında müşavirlik hizmetleri üstlenen firma ve akademik danışmanlığına başvurduğunuz taraflar ile koordineli olarak yapılan değerlendirmeler ve raporlar ile ilerlemektedir. Yaklaşık 79 dönümlük alana sahip bu alanın doğalgazlı otobüsler için yapılacak çevreci bir proje kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.”