Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Aşhanesi, Mersinlilere farklı bir lezzet sundu. ‘Kazanç Projesi’ kapsamında üreticiye dağıttığı 10 bin adet kazın ilk meyvelerini alan Büyükşehir, bu proje kapsamında almış olduğu kaz etlerini Aşhane’de pişen yemeklerde kullandı.

‘Kazanç Projesi’ ilk yumurtalarını verdi

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, 2021 yılında hayata geçirdiği “Kazanç Projesi” kapsamında 50 mahallede 76’sı kadın olmak üzere dar gelirli 100 üreticiye toplam 10 bin adet kaz ve 50 ton yem desteği sağladı. Kısa süre içerisinde ilk yumurtalarını vermeye başlayan proje kapsamında yetiştirilen kazların bir kısmı Mersinden Kadın Kooperatifi’nin girişimiyle zincir marketlerde satılmaya başlandı.

Kazlar Büyükşehir’in Aşhanesi’nden vatandaşın mutfağına ulaştı

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi, Mersin’de nadir bulunan kaz etini Mersinlilerle buluşturmak amacıyla harekete geçti. Aşhane’de tencereleri kaynatan Büyükşehir, proje kapsamında üretilen kazlardan elde edilen etlerle “Kaz Etli Nohutlu Pirinç Pilavı” pişirdi. Yapımı yaklaşık 10 saat süren yemek özenle paketlendi. Yemekler 30 noktadaki Mahalle Mutfağı ile Gülnar’daki Mobil Mutfak Tırı’ndan vatandaşlara 3,5 TL’ye sunuldu.

“Kaz etinin devamı gelecek”

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’nde görevli Gıda Mühendisi Bilge Küçükkubaş, kaz etiyle pişirimlere başladıklarını belirterek, “Vatandaşlarımıza güzel, besleyici değeri yüksek bir pilav sunuyoruz. Kaz eti çok nadir bulunan, buralarda çok tanınmayan bir besin. Kalsiyum ve fosfor yönünden zengin, bu da kemiklerin gelişimine katkıda bulunuyor. B6 vitamini yönünden zengin, bu da bağışıklığın güçlenmesini sağlıyor. Vatandaşlarımızı bu farklı lezzetle buluşturmak istiyoruz” dedi.

“Tavuk gibi değil, yapım aşaması biraz zor”

Kaz etli nohutlu pirinç pilavının yapım sürecini anlatan Aşhane’nin Ustabaşı Durdu Gürbüz, “Kaz, tavuk gibi değil. Yapım aşaması biraz zor, haşlama süresi uzun. Kazlarımızı 8-10 saat öncesinden derin dondurucudan çıkartıp oda sıcaklığında beklettik. 3 saat gibi bir süre haşladık. Kazlar haşlanırken pilavımızı hazırladık, nohudumuzu haşladık. Pişen kazları tiftikleyip pilavımızın üzerine döktük. Aşhane’de pişip vatandaşa ulaşıncaya kadar yapım aşaması yaklaşık 9-10 saatimizi aldı” diye konuştu. Diğer günlerde et kavurma, fırında tavuk, orman kebabı, etli bezelye, taze fasulye ve kıymalı makarna gibi yemekler pişirdiklerini de sözlerine ekleyen Gürbüz, “Bugün de menümüzde kazlı pilav var. Vatandaşlarımızın tatması adına böyle bir hazırlık yaptık. Biz çok beğendik, umarız vatandaşlarımız da beğenir” ifadelerine yer verdi.

“Ben ilk defa kaz yiyeceğim”

GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ GELENEKSEL ÇİKOLATA YAPIMININ PÜF NOKTALARINI ÖĞRENDİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ GELENEKSEL ÇİKOLATA YAPIMININ PÜF NOKTALARINI ÖĞRENDİ

Kaz etli nohutlu pirinç pilavının vatandaşlara ulaştırıldığı Mahalle Mutfağı noktalarından bir tanesi de Toroslar ilçesi Demirtaş Mahallesi oldu. 3,5 TL’ye 3 çeşit yemek satın almak için sıraya giren vatandaşların büyük çoğunluğu daha önce kaz etini hiç tatmadıklarını belirtti. Vatandaşlardan Gülsüm Öztürk, “Hiç duymadım, ilk defa yiyeceğim. Menüde kazlı pilav, çorba ve ayran var. Merak ediyorum” derken, Mehmet Sarıkaya ise “Ben ilk defa kaz yiyeceğim. Hiç yemedim” diye konuştu.

Ekrem Elçi, tadını merak ettiğini vurgulayarak, “İlk defa yiyeceğiz. Allah razı olsun Vahap Seçer’den. Garibanın yüzünü güldürüyor. O yeter yani. Bakacağız, inşallah güzeldir. Bundan sonra da devam ederiz” ifadelerine yer verdi.

“Biz tavuğu zor yiyoruz, kazı nereden bulacağız?”

Vatandaşlardan Fatma Küçük, vatandaşların ekonomik sıkıntılar nedeniyle artık tavuk eti bulmakta dahi zorluk yaşadığına dikkat çekerek, “Biz tavuğu zor yiyoruz, kazı nereden bulacağız? Yine Büyükşehir Belediyemiz’e şükredelim. Yani şimdi insanlar tavuk etini zor buluyor. Kaz etini nerede göreceğiz ki? Hiç yemediğimiz için tabii ki merak ediyoruz. Tadına, lezzetine bakmak için alıyoruz. Belediyemize şükürler olsun ki bize bu fırsatı tanımış” dedi.