Türkiye’nin zengin coğrafyasının yanı sıra kültürel değerlerinin de bir yansıması olan coğrafi işaretler konusunda farkındalık her geçen gün artıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’deki coğrafi işaretli ürün sayısı 511’e, devam eden başvuru sayısı da 604’e ulaştı. Tescili alınan 511 coğrafi işaretli ürünün de 206’sı TOBB’a bağlı Oda ve Borsalar tarafından alındı.
KATMA DEĞER SAĞLIYOR
Coğrafi işaretler, ürünlerin özgünlüğünü tescilleyerek, yerel ürünlere ayırt edici nitelikler kazandırıyor ve ürünlerin katma değerini artırıyor. Böylece üreticilere de rekabet üstünlüğü sağlayarak, yerel ekonomileri kalkındırıyor. Oda ve Borsalar da, coğrafi işaretlerin denetimi, tanıtımı ve pazarlanması konusunda etkin çalışma yaparak, bu toprakların sahip olduğu zenginlik olan coğrafi işaretleri yaşatıyor.
COĞRAFYA OLDUKÇA ZENGİN
Mersin (13), Adana (5), Osmaniye (1) ve Hatay’ı (6) kapsayan Doğu Akdeniz hinterlandında ise toplamda 25 coğrafi işaretli ürün, başvurusu devam eden 31 ürün var. Bu kapsamda Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası da coğrafi ürünle yoğun bir farkındalaşma sürecine girerek yerel ve kültürel değerlerine sahip çıkıyor ve markalaşmaya katkı sunuyor. Tarsus Humusu’nun tescilli ürün olmasını sağlayan Tarsus TSO, Tarsus Kebabı ve Tarsus Fındık Lahmacunu için başvuru yaparak sürecin sonlanmasını bekliyor. Sırada yeni pek çok ürün var.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, değerlerimize ve kültürümüze sahip çıkmanın önemliliğine dikkat çekerek, coğrafi işaretli ürünlerin sayısının artmasıyla yörenin tanıtımına ciddi katkı sağlanacağına vurgu yaptı.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER HANGİLERİ?
Mersin: Anamur Muzu, Erdemli Lamas Limonu, Mersin Cezeryesi, Mersin Kerebici, Mersin Tantunisi, Mut Kayısısı (yaş sofralık), Mut Zeytinyağı, Silifke Çileği, Tarsus Beyazı Üzüm, Tarsus Humusu, Tarsus Sarıulak Zeytini, Tarsus Şalgamı, Tarsus Yayla Bandırması. Başvuru süreci devam edenler; Bozyazı Kavutu, Erdemli Muzu, Gezende Eriği, Tarsus Fındık Lahmacunu, Tarsus Kebabı, Tarsus Sarıulak Zeytini Zeytinyağı
Adana: Adana Karpuzu, Adana Kebabı, Adana Şalgamı, Çukurova Pamuğu, Tapan Bıçağı
Osmaniye: Osmaniye Yer Fıstığı
Hatay: Antakya Küflü Sürkü (çökeleği), Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya çökeleği), Dörtyol Mandarini, Hatay Defne Sabunu, Hatay İpeği