Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Ağustos ayı olağan toplantısının 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerine yapılan öğrenim yardımları 1400 TL’den 1600 TL’ye çıkarılırken, servis araçlarından pandemi nedeniyle ücret alınmamasıyla ilgili alınan karar 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldı. Mersin’de yapılacak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nın İnşaat ve Elektromanyetik Sistemlerinin Temini, Montajı veya Tahvil İhracı Projesi ile ilgili Başkan Seçer’e 900 milyon liralık finansman yetkisi verilmesi teklifi de oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir’e otobüs alımı için ödenek aktarımı kabul edildi

Barbaros Mahallesi’ne yeni park Barbaros Mahallesi’ne yeni park

Meclis’te, 2021 mali yılı faaliyet ve projeleri kapsamında planlanan “Otobüs Alımı” için ödenek aktarılmasıyla ilgili madde gündeme geldi. Madde, oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Seçer, bunun üzerine yaptığı açıklamada, “Biz bu ödenek aktarımıyla 56 adet 9 metrelik otobüs alma imkanına sahip olacağız. Her şeyi hazırdı, ihaleye çıkamıyorduk ödenek yokluğundan. Çok kısa bir süreç içerisinde çıkacağız. Ağırlığı Tarsus’ta olmak üzere; bu daha kısa dorseler, köy yollarında toplu taşıma hizmetlerinde, Tarsus’ta yoğun şekilde kullanacağımız yeni otobüslerimiz olacak” dedi.

Başkan Seçer, toplu taşımada yeni bir çalışma başlattıklarını duyurdu

Toplu taşımada yeni bir çalışma başlatarak, elektrikli otobüsleri test aşamasına aldıklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, şu anda araçların çekiş gücü, performans, konfor ve yakıt tüketimine baktıklarını söyledi. 35 yolcu kapasitesine sahip ve ayaktaki yolcularla toplam 60 yolcu taşıyabilen 9 metrelik otobüslerin çevre duyarlılığı açısından önemli bir çalışma olacağını belirten Seçer, “Geleceğe dair en azından çevre duyarlılığı açısından önemli çalışmalar diye düşünüyorum. CNG otobüs alımları da böyleydi. Bu elektrikli otobüslerin testleri de olumlu çıkarsa, performansları uygun olursa, belediyemiz kentimize bu otobüslerden de kazandırırsa hem yeni nesil yakıtlar hem çevre dostu yakıtlar hem modern bir toplu taşımacılığa daha süratle adım atmış oluruz” diye konuştu.

“Mersin’in geleceğinden çok büyük bir beklentim var”

Mersin’i bundan sonraki süreçte lastik tekerli araçlarda çevre dostu yakıtlara, raylı sistemlerde ise modern bir sisteme kavuşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Mersin gerçekten geleceğin yükselen yıldızı, modern kenti, çağdaş kenti, refah kenti olma yolunda çok hızlı adımlarla ilerliyor. Bölgemize gösterilen ilgi, burada yapılan hem merkezi yönetimin hem yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar, kentin kendi dinamiklerinin ortaya çıkarttığı sonuçlar bunu işaret ediyor. Mersin’in geleceğinden çok büyük bir beklentim var. Mersin’e dair inanılmaz bir moralim var, motivasyonum var. İnşallah çalışmalarımız, emeğimiz, Allah zayi etmesin, bunları gösterecektir” dedi.

Servis araçlarından ücret alınmamasıyla ilgili karar yılsonuna kadar uzatıldı

Meclis’te, pandemi sürecinde zor günler geçiren servisçi esnafını ilgilendiren bir karar da alındı. Servis araçlarından 31 Temmuz 2021’e kadar ücret alınmamasıyla ilgili daha önceki birleşimlerde alınan karar, bu Meclis’te 31 Aralık 2021’e kadar uzatıldı. Başkan Seçer, “Burada öğrenci servis araçlarından ruhsatlandırma ve denetim bedeli, harcı, herhangi bir ücreti almayacağız. Daha önce de 31.07.2021’e kadar bunun kararını Meclis kararıyla almıştık. Şimdi bu süreyi bu yılın sonuna kadar uzatıyoruz. Bu da servis esnafına belediyemizin bir katkısı olsun diye yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘Mersin hafif raylı sistemini onaylıyoruz, Başkan’a söyleyin finansman arayışına çıksın’

Hafif raylı sistemin ihalesini gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Seçer, şu ifadeleri kullandı: “Proje daha önce 18.8 kilometre, 15 istasyondan oluşan bir hat olarak projelendirilmiş. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü 6 Şubat 2019 tarihinde onaylamış. Biz yönetime gelmeden önce Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı; imzalamış, tamam demiş, onaylamış. Metro, yani hafif raylı sistem diyelim şu anki proje. Bir isterseniz aktarayım size. 18.8 kilometre. Mezitli-Mersin Serbest Bölge en son geldiği şekliyle. Daha önce daha kısaydı, sonra uzatılmış vesaire. O kadar detaya girmeyeceğim. Biz yönetime geldiğimizde kucağımızda bulduğumuz buydu. Bunu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yatırım programına alınması gerekiyordu. Gerekli girişimleri yaptık. Yönetime geldiğimiz dönemde, yani yaklaşık olarak 5 ay sonra 5 Eylül 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bu onaylandı. Hatta şöyle bir haber geldi; ‘Mersin hafif raylı sistemini onaylıyoruz, Başkan’a söyleyin finansman arayışına çıksın. Yani ihale hazırlıkları yaparken finansman arayışına çıksın.’ Bunları da not alın oradan bu söylediklerimin doğruluğunu da teyit edebilirsiniz. Biz de bu projeyi ihaleye çıkmak üzere hazırlıklarını başlattık. Yalnız orada şöyle bir çalışma yaptık ki 3 ayımızı aldı. Başlangıç ve bitim noktalarının, onun da hikâyesini dinledik. Bazı bölümlerinin hem projenin maliyetini düşürelim hem şu anda kısa-orta vadede uygun görmediğimiz kısımları rötuşleyelim. Kalan kısmıyla ihaleye çıkalım diye düşündük ve Mezitli Belediyesi eski binasının önünde başlattık. Getirdik eski otogarın orada bitirdik. Daha önceki projede eski otogar yoktu. Bu nereden çıktı? Dedik ki aslında bu doğu-batı aksında bir proje, memleket yani Mersin kuzeye doğru büyüyor. Hem Doğu yakasından büyüyor hem batı yakasından büyüyor. Oralara da bir raylı sistem çalışalım.”

“Biz bu inşaata başlamak istiyoruz arkadaş, kazmayı vurmak istiyoruz”

Mersin’de tramvay, hemzemin, yeraltı raylı sistemlerin toplamını 34.4 kilometreye çıkardıklarını, şu anda ilk etap ihalesini yaptıklarını ifade eden Seçer, 2. ve 3. etabın ihale sonuçlarının ise zarflarda açılacak olduğunu söyledi. Başkan Seçer, ihale sürecini tüm ayrıntılarıyla Meclis üyelerine anlatarak,  28 Nisan 2021’deki ihaleye 3 teklif geldiğini ve şu anda komisyonda değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti. Seçer, şöyle devam etti: “Bu komisyonda bekleme süresi yani değerlendirme süresi 150 gündür yasal olarak. Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül… Yani niçin re’sen getirdiniz dediniz ya. Peki niye bugüne kadar beklediniz? Bizim ihalemiz şu şekildeydi; finansmanı bul, gel ya da getirdiğin finansmanın maliyetleri idarenin hoşuna gitmiyorsa, idare istediği şekilde finansman bulma hakkına, özgürlüğüne sahiptir. Biz bu firmayı aylarca bekledik. Şu anda komisyonda verdiği tekliften yola çıkarak en az teklif atan firma, finansman arayışına çıktı. Bulduğu finansmanın maliyetini biz çok yüksek gördük. Dedik ki; ‘biz kendi finansmanımızı yaratabiliriz.’ Nasıl yaparız? Bono ihraç ederiz. Şimdi dünya sıkışık, Türkiye sıkışık. Şu anda artık aslında dünya piyasalarına, uluslararası finans sektörüne baktığımız zaman libor eksi durumlarda. Ama Türkiye’nin içinden geçtiği bu süreç, bölgedeki durumlar, buraya bakış açısını finansman açısından olumsuz kılıyor ve maliyetlerimiz artıyor. Dedik ki; ‘geçici olarak biz bu inşaata başlamak istiyoruz arkadaş, kazmayı vurmak istiyoruz. Bono ihraç edelim, bir an önce başlayalım.’ Yaklaşık olarak tabii ki yasalardan kaynaklı bilançomuza baktık. 900 milyon gibi bir bono ihracı yapabiliriz ki bizim maliyetimiz daha fazla ama daha sonra ilave kredileri bulabiliriz. Biz 900 milyonluk kısmının Meclis’ten onayını alalım, borçlanma yetkisini alalım.  Hazine bono ihracına çıksın, belediyemizin bono ihracını gerçekleştirelim ve biz ihaleyi sonuçlandıralım. Eylül’ün 28’ine kadar ve bizim artık bu saatten sonra her gün, her saat bizim için değerli. Onun için re’sen getirdik. Şu durumda söylediğim gibi biz ihale sonucunu açıklayamıyoruz çünkü finansman konusunda herhangi bir somut noktaya erişemedik.”

“Metronun yapımına başlayacağız”

Metro konusunun kamuoyunda da çok tartışıldığını ifade eden Başkan Seçer; “Biz metroyu her detayını, her ortamda, her platformda anlatmaya, izah etmeye çalıştık. Teknik boyutlarını, Mersin’in geleceğe dair projeksiyonlarda nerede durduğunu, kente ne katacağını, kentin toplu taşımasına, gelişmesine ve ilçelerin birbirleri ile bütünleşmesine, kentin sosyal yaşamına ne katacağını defaatle hep anlattık. Bir kez daha bunlarla kafanızı şişirmek istemiyorum. Bu tip önemli projeler sadece yerel yönetimlerin onayıyla, uhdesiyle olmaz. Bakın Ulaştırma Bakanlığı’nın Altyapı Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmış, yatırım programına alınmış bir projeden bahsediyorum ve biz bunun ihalesini tamamlamak üzereyiz. Biz şu anda finansmanını arıyoruz. Yani yüzmüşüz, yüzmüşüz, yüzmüşüz kıyıya kadar gelmişiz. Bundan sonra ya bu iş sekteye uğrayacak ya biz ‘Vira Bismillah’ diyeceğiz, kazmayı vuracağız. Mersin halkı bizden bu müjdeyi bekliyor. Metronun yapımına başlayacağız” diye konuştu.

Mersin’de yapılacak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nın İnşaat ve Elektromanyetik Sistemlerinin Temini, Montajı veya Tahvil İhracı Projesi ile ilgili 900 milyon liralık finansman yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesi teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Bunun üzerine Başkan Seçer; “Teklifimiz yüce Meclisimiz tarafından kabul edilmiştir. Mersinimize Hafif Raylı Sistem Projesi’nde önemli bir adım daha atılmıştır. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun diyorum” ifadelerini kullandı.