Kimden bahsediyoruz diye merak etmişsinizdir. Çünkü bu ülkede o kadar çok çözümlenmesi gereken sorun var ki! Dertlerine derman arayan o kadar çok topluluk var ki!
Bugün sizlere öyle bir kesimden bahsedeceğim ki, sorunlarının çözümü çok basit. Sadece bir kanun tasarısı ve işlem tamam. Ama ne hikmetse bir türlü bu soruna çözüm bulunmuyor. Üstelik 2015 yılında konuyla ilgili karar alınmış ve Resmi Gazetede de yayımlanmıştı. Bu duruma rağmen çözüm YOK!
Sabırla bekliyorlar, çalışıyorlar, görüşmeler yapıyorlar sorunun çözümü için. Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Zaman zaman Milletvekilleri konuyla ilgili Meclis Başkanlığı’na soru önergesi de sunuyorlar ama ne somut bir adım ne de tatmin edici bir cevap YOK!
Bir platform oluşturarak güçlerini ispatlamaya, dertlerine derman olacak birilerini bekliyorlar. Yaraya merhem olacak bir adım bekliyorlar ama maalesef o da YOK!
Evet… Üniversite mezunu işçiler… Kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde ve belediyelerde 4857 sayılı yasaya tabi olarak kadrolu bir şekilde çalışıyorlar. Üniversite okumuşlar ama diplomalarına uygun birimlerde çalıştırılmak yerine adeta körelmeleri için bir kenara itilmişler. Çalıştıkları yerlerde aynı diplomaya, statüye sahip olmalarına rağmen görevde yükselme, tayin, atama gibi haklardan mahrum bırakılıyorlar. Yarınlarına garanti altına almak, aile bütünlüklerini korumak, mesleklerini icra etmek, diplomalarını hak etmek istiyorlar. Vatana, millete, bayrağa faydalı bireyler olmak için sahip oldukları mesleklerini icra etmek istiyorlar.
Yukarıda sorunlarının çözümü çok basit demiştik. Evet basit çünkü üniversite mezunu işçiler zaten devlet dairelerinde çalışıyorlar. Yeni bir iş beklemiyorlar sadece statü değişikliği talep ediyorlar…
Zor olmasa gerek bu kardeşlerimize haklarını vermek. İşçi iken memur olmak… Maddi olarak kendileri büyük bir kayıp yaşayacaklar ama bu hiç gözlerine gözükmüyor… Amaçları, hedefler memlekete faydalı olmak. Bunu da ancak mesleklerini yaparak sağlayacaklar…
Aile bütünlükleri bozuluyor çünkü tayin, atama hakları olmadığı için bir çoğu eşinden uzakta çalışmak zorunda kalıyor. Eşi başka bir ilde kendisi başka bir ilde çalışmak durumunda kalan çok sayıda üniversite mezunu işçi var.
Sanatçının “İşçisin Sen İşçi Kal” dediği gibi bir durum onlar için zûl geliyor…!
Mali açıdan hazineye bir yük teşkil etmeyecek bu istekleri 2015 yılında sendikalarla hükümet arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nde karara bağlanmış ve Resmi Gazetede de yayınlanmıştı ama halen bir çalışma yapılmadı/yapılmıyor. Gerekli çalışmanın yapılması için dur durak demeden mücadele eden Üniversite Mezunu İşçi kardeşlerimize bizler de her zaman ve her platformda destek vereceğiz.
Sorunun bir an önce çözülmesi dileğiyle…