Bulgaristan Türkleri, Balkan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Dernekleri arasında başta gelenlerdir. Çünkü Osmanlı – Rus savaşı sonrası Bulgaristan Türkleri Gazi Osman Paşa orduları ile Trakya ovasına geri çekilmeyi mecburi olarak kabullenmiş oldular. Şipka muharebesi (Plevne) çok kanlı geçmiştir ve tarih sayfalarına derin izler bırakmıştır. Gazi Osman Paşa mağlup olmasına rağmen, Rus Çarı tarafından takdir edilmiştir. Kader midir, yazgı mıdır takdir sizindir sevgili okuyucularım !..
Ama şu bir geçektir ki, Bulgaristan Türkünün hayali kırılıp, dehşet yılları başlamış oldu. Sebepler şöyle veya böyle olsun, mukadderat veya esaret denen Bulgaristan Türkünün kara günleri önüne sermiştir.
Bulgaristan Türkü, asırlar boyu hüküm sürdüğü topraklarda, esir olarak yaşamaya mecburi kılınmıştır. Başta DELİORMAN, DOBRUCA, GERLOVA ve RODOPLAR bölgeleri Türkün kaleleriydi, yıkıldılar doksan üç harbi denen 1877 – 1878 PLEVNE Savaşında.
Bulgar Çarlığı hüküm sürdürmeye başladı Bulgaristan topraklarında. Türk Milleti bulunduğu bölgelerde ilk önce biraz serbest bırakıldı yaşantı bakımından. Kuran Kursları devam etti, Bulgar okullarında Türklerin yoğun olduğu yerlerde Arapça dersler de verildi. Törelerine müdahale edilmedi, Camiler açık tutuldu, sünnet ve düğünler Türk göreneklerine göre yapıldı…
İsteyen Türk aileler Türkiye topraklarına Trakya ve Anadolu’ya göçe biliyordu. Çukurova’ya bu dönemde, Ceyhan bölgesine çok Bulgaristan Türkü iskan edilmiştir. Kurtuluş Savaşında bu bölgede ilk Fransız askerini vuran Mercimekli avcı Mehmet oldu. Şumnu muhaciri olan avcı Mehmet ve akrabası olan Ahmet BORAN Müfreze kurarak Mercin savaşında gönüllü olarak çarpıştılar. Daha sonraları Andırın bölgesinde Osman TUFAN Komutasına katıldılar…
Bulgaristan Türklerinin göçü Cumhuriyet döneminde de devam etti. Başta Trakya bölgesi olmakla beraber, Bursa ikinci sırayı alır ve Çukurova üçüncü sıraya gelir. Bu bölgelerin dışında Güney doğu Anadolu bölgesi dahil her ilde Bulgaristan Türkü bulmak mümkündür. Bir çoğu zamanla iş ve akraba ilişkisi sebebi ile Bursa ve İstanbul merkezlerine yerleşmişlerdir.
Esen kalın.
Eşref ÖZGÜR- Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon Bilim Danışma Kurulu Üyesi