Detoksifikasyon veya detoks diyetleri, vücuttaki toksinleri uzaklaştırmak, sağlığı korumak ve vücut ağırlığı kaybına yardımcı olmak için tasarlanmış kısa süreli beslenme müdahalelerdir.
Detoks diyetleri kapsamında “toksin” terimi; çevre kirliliğine yol açan maddeleri, maruz kaldığımız kimyasalları, ağır metalleri, işlenmiş gıdaları ve modern yaşamın diğer zararlı ürünleri kapsamaktadır.
Detoksifikasyon ter, idrar, dışkı yoluyla bedenin kimyasal maddeleri attığı bir süreçtir.
DETOKS NE DEĞİLDİR?
Detoks, sizi hedef kilonuza ulaştıracak sihirli bir değnek değildir.
Detoks diyetleri, enerji alımının düşük olması, sıvı ve dışkı kaybı yoluyla vücut ağırlığında bir azalmaya neden olur. Detoks diyetlerinin başlıca sağlık riskleri enerji kısıtlaması ve beslenme yetersizliği ile ilgilidir. Bu diyetlerin bazıları o kadar kısıtlıdır ki günde sadece 500 kcal enerji alımına izin verir.
Bilinçsizce yapılan detoks diyetleriyle beraber uzun süreli yetersiz enerji alımı, iştahı arttırır ve metabolizma hızını azaltır. Kilo vermenizi kısa vadede kolaylaştırsa da uzun vadede kilo vermenizin önündeki en büyük engellerden olabilir.
Kalori alımını aşırı kısıtlamak vücudu strese sokar ve kortizol düzeyini arttırarak iştahı artırır, vücut ağırlığı kaybını zorlaştırır.
Aşırı enerji kısıtlaması içeren bu diyetler özellikle protein ve vitamin-mineral eksikliklerine, elektrolit dengesizliğine, uzun süre uygulandığında kas gücü kaybına neden olabilir.
Vücudumuzda karaciğer, böbrekler, bağırsaklar, cilt, solunum ve lenf sistemimiz detoks için çalışır ve bu organlar/sistemler sağlıklı olduklarında istenmeyen maddeleri ortadan kaldırır.
Kısa Süreli Detoks Diyetleri Vücudun Kendi Başına Yapamayacağı Bir Şeyi Yapmıyor. Vücudunuzun Detoks Yeteneğini Destekleyin !
- Alkolü sınırlayın
Alkolde bulunan zararlı bileşenler karaciğerde metabolize edilir. Aşırı alkol tüketimi sonucunda karaciğer detoks işlevini yerine getiremez, toksinleri uzaklaştıramaz.
- Daha fazla su için
Detoks sürecinde, üre ve karbondioksit gibi zehirli atıklar serbest kalmaktadır. Su, bu atık ürünleri; idrar, solunum veya terleme yoluyla verimli bir şekilde uzaklaştırır.
- Antioksidan açısından zengin besinler tüketin
Antioksidanlar açısından zengin beslenmek, vücutta hastalık riskini artıran toksinlerin neden olduğu oksidatif stresle savaşmanıza yardımcı olabilir. Antioksidan besin örnekleri arasında; A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, likopen ve lutein içeren besinler bulunur. Meyveler, sebzeler, kuruyemişler, baharatlar ve yeşil çay gibi gıdalar yüksek miktarda antioksidan içerir.
- Prebiyotik içeriği yüksek besinler tüketin
Prebiyotikler açısından zengin bir diyet, uygun detoksifikasyon ve bağışıklık için önemli olan sindirim sisteminizi sağlıklı tutar. Bağırsaklardaki yararlı bakteri popülasyonu; antibiyotik kullanımı ve kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle zararlı bakterilerle dengesiz hale gelebilir. Sonuç olarak; mikrobiyotadaki bu sağlıksız değişim, bağışıklık ve detoksifikasyon sistemlerini zayıflatabilir ve hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Enginar, muz, kuşkonmaz, soğan ve sarımsak prebiyotik kaynaklarındandır.
VÜCUDUNUN DETOKS İŞLEVİNE DESTEK BAZI BİTKİLER
Yeşil çay: Kafein içeriğiyle metabolizmayı hızlandırır, ödem atmaya yardımcıdır.
Zencefil: Bulantıdan soğuk algınlığına, yorgunluktan ishale, pek çok şeye iyi gelir.
Isırgan otu: Sindirim sistemi, böbrekler, kalp ve kemik sağlığı için faydalıdır.
Kiraz sapı: Güçlü bir antioksidandır. Sindirimi rahatlatır.
DİYETTE KISA SÜRELİ HEDEFLERİNİZ OLMASIN !
Detoks, sizi hedef kilonuza ulaştıracak sihirli bir değnek değildir.
Diyetisyen/beslenme uzmanı sizin enerji ve besin öğeleri gereksinimlerinize, kronik hastalıklarınıza, fiziksel aktivite durumunuza göre yeterli ve dengeli, sürdürülebilir beslenme programları oluşturur. İdeal kilonuza sağlıklı şekilde ulaşmak ve sonrasında kilonuzu korumak için bir diyetisyene/beslenme uzmanına danışın.